#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 059-Is Israël Gods uitverkoren volk? Ja Nee

Binnen/buitenland

Hybels ontkent beschuldigingen seksmisbruik

Leider en stichter Bill Hybels van de megakerk Willow Creek, die in oktober trouwens als voorganger terugtreedt, zegt dat zijn hart is gebroken door een recent artikel in de Chicago Tribune, waarin diverse vrouwen hem beschuldigen van seksuele misdragingen. “Dit is een van de frustrerendste dingen die ik ooit heb ervaren, voor mij, mijn gezin en onze kerk”, zegt hij.

Hij leidt ook de jaarlijkse Global Leaderschip Summit (GLS), in Nederland onderdeel van stichting Opwekking. Pastors en leiders van christelijke organisaties komen in Amerika bijeen om toespraken over leiderschap te horen, waarvan de video-opnamen later op diverse plaatsen in Nederland zijn te beluisteren in door Opwekking georganiseerde bijeenkomsten.

Onderzoek
De Chicago Tribune liet vrouwen aan het woord die Hybels beschuldigen van seksueel wangedrag als seksueel getinte opmerkingen, uitgebreide knuffels, niet gewenste zoenpartijen en uitnodigingen op hotelkamers. Vorig jaar lieten oudsten van de kerk een in arbeidsrecht en situaties op de werkvloer gespecialiseerd advocatenkantoor onderzoek verrichten omtrent drie vrouwen. Volgens het bureau ging het om ‘seksueel getinte zonden, verricht of gedoogd door Bill Hybels’ en beperkte het onderzoek zich tot diens loopbaan als kerkleider.

Volgens de Tribune zijn tot nu toe dit jaar twee vrouwen door een oudste benaderd om een oordeel te geven. Een van hen is Vonda Dyer, voormalig directeur van zangafdeling van de kerk, die veel met Hybels op reis ging en wier echtgenoot ook voor Willow Creek werkte. Zij vertelde de krant dat Hybels haar in 1998 naar zijn hotelkamer in Zweden riep, haar uitbundig kuste en suggereerde dat zij samen Willow Creek zouden kunnen leiden.

Afschuw
Veel vrouwen die met Tribune spraken zeiden dat eigenlijk te verafschuwen omdat zij daarmee de man zouden verraden die hun leiderschap aanmoedigde op een wijze die geen andere pastor dat ooit deed en zij een bediening zouden ondermijnen die duizenden levens heeft veranderd. Maar toen zij hoorden dat andere vrouwen met dezelfde verhalen kwamen, zelfs vorig jaar nog, konden zij naar hun zeggen niet volharden in zwijgzaamheid. “Het was een beetje een kantelmoment voor mij”, zegt Nancy Beach, de eerste vrouwelijke pastor en een vooraanstaande leider in de evangelische geloofsgemeenschap. Zij vertelde door de jaren heen diverse ongepaste momenten met Hybels te hebben doorgemaakt. ”Hij veranderde mijn leven. Ik zou zonder hem niet de mogelijkheden hebben gehad die ik nu kreeg. Daar ben daar heel duidelijk over. Ik ben hem daarvoor dankbaar. Maar er is ook die andere kant.”

Vertrouwen
De oudstenraad van Willow Creek ontkent intussen alle beschuldigingen. Enkele jaren geleden waren die er ook tegen Hybels zegt woordvoerder Pam Orr. “De oudsten hebben dat toen grondig onderzocht en schakelden daarvoor zelfs een onpartijdige partij in. Maar we vonden niets.” De raad heeft volledig vertrouwen in Bill Hybels.

Een vrouw heeft volgens de oudsten haar excuses aangeboden. Haar volledige bekentenis een valse verklaring te hebben afgelegd staat in een brief. Met een oudste sprak zij drie keer over haar verklaring en verontschuldigde zich voor haar leugens. Ze zegt destijds kwaad op Willow Creek te zijn geweest en wilde de kerk niet langer bezoeken. In een email aan een vriend zei ze: ‘Nu weet iedereen dat ik een leugenaar ben. Dat ben ik in feite ook. Ik loog ook naar jou en ik bied mijn excuses daarvoor aan.”

Maar voormalige stafleden John en Nancy Ortberg vroegen de oudsten meer onderzoek te doen. Dat iemand loog zegt naar hun mening niets over de andere verklaringen. Hybels zelf zegt God te volgen in het heetst van de strijd. “Ik ben er kwaad over dat dit gedoe de leiders van onze kerk zoveel energie kost. En over de manier waarop deze leugens de bredere kerkelijke gemeenschap heeft beïnvloed. Maar ik leg alles in Gods handen. Het is het enige wat ik kan doen.”

Reageren


Marc

28-03-2018 09:41
Ik vind u een ongepaste heer meneer degenhart omdat vrouwen het volste recht hebben gelijkwaardig behandeld te worden en verschuil u niet achter "de heer wil het" want dat is ronduit flauwekul! Heeft u moeite met vrouwen? Dat ligt aan u niet aan de vrouwen! Er zijn zat voorgangers wier heiligheid afhangt van hun geiligheid!

Herman Degenhart

28-03-2018 08:15
Deze toestanden zijn het gevolg van vrouwen in leidinggevende posities. Dat is in onze maatschappij volledig doorgeschoten met dit gedoe als gevolg. De oplossing is terug naar de situatie die door de Heer bedoeld is. Het is de taak van de man de schepping te beheren en de taak van de vrouw hem daarbij tot hulp te zijn. Hem daarin te ondersteunen, niet aan te vallen.