#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Boek-muziek-film

"Dit is hoe de kerk Boko Haram overleeft!"

'Kalifaat of de kogel' is de titel van een nieuw boek dat SDOK op 27 juni 2015 uitgeeft. In het boek beschrijft journalist Marjon van Dalen de impact van Boko Haram op de kerk in Nigeria. SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) wil met dit boek de aandacht vragen voor de ernstige situatie in het land, maar ook laten zien hoe Nigeriaanse christenen omgaan met het geweld.

In augustus 2014 riep de islamitische terreurgroep Boko Haram een kalifaat uit in het noorden van Nigeria. Iedereen die niet past in een kalifaat, wordt uit de weg geruimd. Onderwijzers, overheidsambtenaren maar ook christenen zijn het doelwit, want in een kalifaat is geen plaats voor de kerk. Duizenden Nigerianen zijn met bruut geweld om het leven gebracht. Honderdduizenden families zijn op de vlucht geslagen.

Tegen deze achtergrond reisde journalist Marjon van Dalen voor SDOK naar Nigeria om persoonlijke verhalen op te tekenen van Nigerianen die te maken kregen met Boko Haram. Ze sprak met slachtoffers en nabestaanden van het geweld, maar had in het diepste geheim ook ontmoetingen met twee voormalige Boko Haram-leden, die vertelden wat hen ertoe bracht zich aan te sluiten bij de terreurbeweging.

Eén van de personen die Van Dalen voor haar boek interviewde, was Habila Adamu. Hij werd op een nacht van zijn bed gelicht en voor de keuze gesteld: zich bekeren tot de islam of de kogel. Habila antwoordde: "Ik ben bereid om als christen te sterven!" en werd vervolgens door zijn hoofd geschoten. Wonder boven wonder overleefde hij de moordaanslag. Hij heeft de daders vergeven. Van Dalen: "Dit is hoe de kerk in Nigeria Boko Haram overleeft! Hartverwarmend om daarvan getuige te mogen zijn. De kerk in Nigeria is niet alleen maar slachtoffer. Ze is ook een voorbeeld voor de kerk in het Westen."

Bij dit boek is een website ontwikkeld, www.kalifaatofdekogel.nl, waarop onder andere korte video's te zien zijn van enkele hoofdpersonen van het boek. Ook is het boek (112 pagina's) via deze site te bestellen (€4,95 ex. verzendkosten).


Reageren