#T - Grootsgedrukt
Enquête: 018-Mijn kerk of gemeente neemt de zendingsopdracht serieus! Ja Nee
Agenda:   Conferenties & Cursussen ||  Concerten ||  Evenementen ||  Bericht aanbieden

Binnen/buitenland

Actie tegen ontvoering Syrische christenen

Er moet actie ondernomen worden tegen de ontvoering van Syrische christenen door IS. Kamerleden van ChristenUnie, SGP, PvdA en D66 willen dat de ondersteuning aan de Koerden ook ten goede komt aan het lot van christenen en Yazidi's. Kamerlid Joel Voordewind (foto): ,,We mogen als internationale gemeenschap niet toekijken hoe christenen in Syrië nu slachtoffer worden van de vreselijke terreur van IS. De hulp die we geven aan de Koerden moet ook ten goede komen aan christenen en andere minderheden. Het kabinet moet binnen de internationale gemeenschap alles doen om aan deze verschrikkelijkheden een einde te maken." De Kamerleden hebben schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet en vragen om een spoedige beantwoording.

Schriftelijke vragen namens de leden Voordewind (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP), Servaes (PvdA) en Sjoerdsma (D66) over de ontvoering van tenminste 150 Syrische christenen aan de minister van Buitenlandse Zaken

1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat zeker 150 christenen zouden zijn ontvoerd in het Noord-Oosten van Syrie? Zie nu.nl: 'Meer Syrische christenen ontvoerd door IS' dd 25-02-2015.

2. Welke materiële en militaire steun heeft Nederland inmiddels gegeven aan de Koerden in Irak?

3. Wordt die steun ook gekoppeld aan inzet van de Koerden voor bescherming van de overige minderheden zoals de Yazidi's en christenen? Op welke wijze gebeurt dat?

4. Op welke wijze maakt de bescherming van minderheden onderdeel uit van de integrale veiligheidsvisie in de strijd tegen ISIS? Welke mogelijkheden tot verbeteringen ziet u hier nog? En welke inzet zou Nederland en de Europese Unie kunnen plegen op dit punt?

5. Op welke manier zou de internationale gemeenschap zich kunnen inzetten om de nu ontvoerde christenen in Syrië vrij te krijgen? Wat zou Nederland of de Europese Unie daartoe kunnen bijdragen?

6. Wat zou de internationale gemeenschap kunnen doen om achtergebleven ouderen en vrouwen waarvan hun dorpen nu ook dreigen te worden ingenomen door ISIS te ontzetten of te evacueren?

7. Bent u bereid deze vragen zo snel als mogelijk te beantwoorden?


Reageren