#Tb 15 euro gift
Enquête: 016-Mensen die niet in Jezus geloven gaan naar de hel. Ja Nee

Op koers

Bittere Turkse vrucht

Die dekselse Trump. Doet ‘ie’ het weer. Eerder reageren op de situatie rondom een gevangen zittende voorganger dan de ChristenUnie. Moeten we natuurlijk niet willen, maar de Haagse fractie was weer eens te laat. Of deed eigenlijk -voor zover ik kon nagaan- precies niets.

Door Lucas Hartong

De evangelische dominee Andrew Brunson die al geruime tijd vastzit in Turkije, op bizarre verdenking van spionage en meewerken aan de meest recente coup, wordt luid en duidelijk gesteund door de Amerikaanse overheid. Trump ziet het als een machtsconfrontatie tussen Turkije en de VS. Die betrekkingen zijn al geruime tijd niet meer zo best. Met goede reden. Een serieus democratisch land kan de Turkse dictatuur niet ongehinderd aan de weg laten timmeren. Wat Erdogan voor ogen heeft is een islamitisch kalifaat en daarin is geen ruimte voor christelijke kerken. Overigens moeten álle andersdenkende minderheden wijken voor zijn megalomane ideetjes.

Een tijdje terug was ik als Europarlementslid op bezoek in Cyprus. Prachtig land. Ik bezocht er diverse leden van de officiële regering, maar nam ook een kijkje in het noordelijke deel dat illegaal bezet wordt gehouden door Turkije. Ze noemen het een republiek, die door geen enkel ander land ter wereld wordt erkend. Rond de grens, die dwars door Cyprus loopt, bevindt zich een spookachtig niemandsland waar VN-personeel de vrede moet bewaren. Ze doen de gehele dag niet veel meer dan uit hun neus peuteren en in de zon zitten, maar dat terzijde. Noord-Cyprus is een drama. De Turken hebben er een culturele genocide gepleegd: elk spoor van het christendom moest uitgewist. De kerken zijn omgebouwd tot moskeeën, waarbij eeuwenoude muurschilderingen en andere kunst zijn verwoest. Zelfs graven op christelijke kerkhoven zijn kapot geslagen en worden aan weer en wind overgelaten.

Tijdens mijn werk in de Begrotingscommissie van het Europees Parlement werden ieder jaar weer gelden overgemaakt naar Turkije, ter voorbereiding op toetreding tot de EU. Keer op keer heb ik daartegen gestemd, vaak slechts met 1 of 2 dappere medestanders. De rest knikte zielloos mee met de EU-bobo’s en stemde weer toe in overmaking van de vele honderden miljoenen. Deze politieke zombies vonden het kennelijk best hoe het met de mensenrechten-situatie in Turkije en Noord-Cyprus was gesteld en lazen niet de tekenen van de tijd. Pas zeer recent begonnen de Brusselse politieke zich ein-de-lijk achter de oren te krabben of het wel goed ging met de democratische ontwikkelingen in dat land. Nou nee. Het is erger dan ooit. Journalisten, advocaten, politiemensen, burgemeesters… je kunt het zo gek niet noemen of ze zitten achter de tralies.

En ondertussen zit de voorganger nog steeds gevangen. Hij wacht op voortgang van zijn rechtszaak. Nu de VS zich openlijk met de zaak bemoeien zou het kunnen dat de goede man plotseling vrij komt. Het hangt ervan af wat de VS als ruilmiddel aanbieden. Turkije wil Fetulah Gulen, maar die zullen zij niet krijgen. In deze wereld is het echter wheelen en dealen. Het kan ook zijn dat de clash tussen de VS en Turkije zich verdiept. Op zich een goede zaak, want zoals staatsman Churchill ooit al eens zei moet je intolerant zijn voor de intoleranten. Om de tolerantie te kunnen bewaren.  Ik heb de ChristenUnie er nog niet over gehoord. Ze zijn over opvallend véél belangrijke zaken erg stil. Het begint zelfs presentator Tijs van den Brink (EO) op te vallen. Wat we in ieder geval kunnen doen voor Andrew Brunson en zijn gezin is bidden. En dankbaar zijn voor mensen op hoog niveau die hun macht en invloed voor zijn situatie aanwenden.

Foto: Andrew Brunson en zijn vrouw Norine

Reageren


Lucas Hartong

21-04-2018 12:16
https://www.nbcnews.com/news/amp/ncna867721?__twitter_impression=true

Ton

20-04-2018 06:07
Ook ik vind dat de ChristenUnie opvallend stil is in vele politieke/morele vraagstukken.
Ik vraag me af of de ChristenUnie zich niet te veel de mond laat snoeren door de coalitie.
Pas op voor valse verbonden, overeenkomsten, ze kunnen de ChristenUnie met handen en voeten binden.
Er zijn voorbeelden in de bijbel met voor God ongevallige verbonden.Graag een krachtiger geluid laten horen vertrouw niet op mensen maar op God.