#Tb 15 euro gift
Enquête: 039-Ik geloof dat er leven is na de dood! Ja Nee

Mensen

Peter van Dalen verheugd en opgelucht over vrijspraak Asia Bibi

Na 9 jaar eindelijk vrijgesproken van blasfemie”
 
“Het is zover: Asia Bibi is na 9 jaar eindelijk vrijgesproken van blasfemie, waarvan ze 8 jaar in de dodencel heeft gezeten. Ik heb de familie van Asia Bibi tweemaal bezocht en ik weet dat hun grootste wens was dat hun vrouw en moeder zou worden vrijgesproken zodat ze weer als een familie bij elkaar konden zijn. Ik ben ongelooflijk blij dat deze wens is gerealiseerd”, zegt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP).

Vanochtend om 05.46 uur NL-tijd ontving Peter van Dalen rechtstreeks uit Pakistan van de advocaat, mr. Malook, het bericht:

"Het Hooggerechtshof heeft het beroep van Asia Bibi ( en hem) tegen haar doodvonnis vanwege godslastering geaccepteerd!! Dat is reden voor veel en zeer grote dankbaarheid! Na een nachtmerrie van 9 jaar in een dodencel komt deze christin vrij. Tegelijk komen nu de nieuwe zorgen: wat gaan de extremisten doen? Zij hebben afgelopen weken duidelijk campagne gevoerd om Asia te zullen ophangen. En dat de strafwet ex artikel 295c (blasfemie) volgens hen tegen haar moet worden uitgevoerd en toegepast.
  
Van Dalen heeft bijzonder veel waardering voor de moed van het Hooggerechtshof, voor de advocaten van Bibi, “waaronder de heer Malook met wie ik zeer nauw contact heb gehad en voor al diegenen die hun leven in deze zaak hebben gesteund, bepleit en zelfs hebben opgeofferd”, zegt hij.
 
Gedurende de tijd dat Asia Bibi in de gevangenis zat, demonstreerden extreme fundamentalisten in Pakistan herhaaldelijk voor haar dood. Shahbaz Bhatti, christelijke minderheidsminister en Salmaan Taseer, een moslimpoliticus, die de zaak van Asia Bibi op zich namen en voor haar vrijheid pleitten, werden vermoord vanwege hun inspanningen. Landelijke protesten hebben plaatsgevonden tijdens alle belangrijke ontwikkelingen in de zaak, waarbij de oproep iedere keer hetzelfde was; hang Asia Bibi op, voltrek de doodstraf.
 
Van Dalen: “Ondanks dit alles heeft het Hof de juiste beslissing genomen en besloten om Asia Bibi vrij te spreken, een oproep die velen, waaronder ikzelf, al jaren doen. Dit is een prachtig sprankje hoop, ook voor vele anderen in Pakistan.”
 
Voorstellen
“Maar”, zegt Van Dalen, “we zijn er nog niet. Er moet namelijk nog veel meer worden gedaan in het streven naar echte verandering en verbetering van de benarde situatie van minderheden in Pakistan. Een van de sterkste instrumenten van de EU daartoe is de GPS+ -overeenkomst met Pakistan. Die kan de EU gebruiken als middel om te streven naar een verandering van de blasfemiewetten van Pakistan. Te lang heeft Pakistan geprofiteerd van de wortels van het EU-beleid; het wordt hoog tijd dat de stok wordt gebruikt. De Commissie moet ervoor zorgen dat deze overeenkomsten worden gecontroleerd.
 
Van Dalen: “Terwijl iedereen blij is met de vrijheid van Azië Bibi, is het belangrijk om te onthouden dat er nog veel meer mensen wegkwijnen in de gevangenis wegens (veelal onjuiste) beschuldigingen van godslastering. Er is nog heel veel werk aan de winkel. De vrijspraak van Asia Bibi is een eerste kleine stap.


Reageren