#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Politiek

ChristenUnie en D66: snel aan de slag met het gasloos maken

ChristenUnie en D66: Laat gemeenten snel aan de slag gaan met het gasloos maken van woonwijken.
 
Donderdag heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen die mogelijk maakt dat gemeenten makkelijker bestaande woningen van het aardgas kunnen halen. Het amendement is ingediend door ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber en D66-Kamerlid Jessica van Eijs. Met dit amendement wordt de aansluitplicht op gas uit de Gaswet onder voorwaarden opzij geschoven.
 
Carla Dik-Faber: “De energietransitie begint op gang te komen. We vragen van gemeenten dat zij woonwijken van het aardgas halen, maar daarvoor moeten ze wel de goede instrumenten hebben. Dat is nu niet het geval. Wij willen dat gemeenten vaart kunnen maken en dat onnodige belemmeringen worden weggenomen. Natuurlijk gelden daarvoor belangrijke randvoorwaarden, zoals een goed en betaalbaar alternatief voor de warmtevoorziening. De gemeenten die willen experimenteren met gasloze wijken lopen nog tegen de verplichte gasaansluiting uit de Gaswet aan. Daarom hebben we dit amendement ingediend en het is goed dat dit amendement nu is aangenomen. Ik hoop dat veel gemeenten gebruik gaan maken van deze mogelijkheid.”
 
Jessica van Eijs: “D66 wil dat we overstappen op schone energie voor een schone toekomst. We willen samen met gemeenten en bewoners snel aan de slag om huizen aan te sluiten op bijvoorbeeld warmtenetten. Daarmee krijgt iedereen een warm comfortabel huis met een lagere energierekening. Bovendien werken we daarmee aan de veiligheid van Groningers, want dan hoeven we geen Gronings gas meer op te pompen.”.
 
Op dit moment zijn er al 27 gemeenten bezig met zogenaamde ‘proeftuinen’ waarvoor ook Rijksfinanciering beschikbaar is gesteld. Dit amendement regelt dat gemeenten in proeftuinen aan de slag kunnen gaan met de energietransitie. Ook wordt dit mogelijk gemaakt voor herstructureringsgebieden, zodat werk met werk kan worden gemaakt.

Bron: ChristenUnie

Reageren


Theo

26-12-2018 09:19
De “ klimaatpartijen “ zijn collectief gestoord . Er is geen CO2 probleem en goedkope energie is er genoeg . We hebben het dan nog niet eens over kernenergie en waterstof .
De CU is de partij van moeder Aarde , niet van de God van de Bijbel .

Es gibt oil genug AUF der Erde ????

Der riesige Ölfund von ExxonMobil wird immer größer
https://de.finance.yahoo.com/nachrichten/riesige-%C3%B6lfund-exxonmobil-immer-gr%C3%B6%C3%9Fer-150047484.html

jan

23-12-2018 08:06
@Joop. het wordt voor mij, om tal van redenen ook steeds lastiger om CU lid en kiezer te blijven.
ze zullen het vast goed bedoelen, maar het meehobbelen met ontwikkelingen naar een socialisitsche agenda (zoek de verschillen) en meepraten volgens de globaal gepropageerde uitgangspunten (CO2 fabel) en natuurlijk het mee (moeten) doen met de uitvoering van het regeerakkoord tegen beter weten in vallen bij mij helemaal niet goed.

P.Meijer

23-12-2018 12:24
Na 2000 jar is er niets verandert.Ook toen hielden de z.g.n.
geestelijke leiders zich meer bezig met de wereld (Romeinen)en zichzelf profileren dan met geestelijke zaken.

joop

22-12-2018 01:38
Ik vrees dat de CU de zelfde weg op gaat als het CDA
OP het laatst kun je de C wel schrappen!

Comerius

22-12-2018 08:06
Jammer dat de CU zich laat meeslepen met de groen hype van de linkse milieudoordrammers
Over de geestelijke milieuvervuiling, o.a. de islamisering van Nederland, hoor je de CU weinig.

Theo Bert Pot

21-12-2018 07:01
Is het belangenvestrengeling of onkunde? De toekomst lijkt waterstofgas de aangewezen weg. Verreweg de goedkoopste oplossing en geen belasting van het milieu.
https://www.stadszaken.nl/klimaat/energie/1858/waterstof-goed-alternatief-voor-peperdure-isolatie