#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Christenvervolging

Turkse protestanten ervaren groeiende haat

Sinds de rechtszaak tegen de Amerikaanse pastor Brunson ervaren Turkse protestantse kerken meer agressie. Kerkleiders omschreven het vorige week als een ‘klimaat van onveiligheid’ voor hun kerken en kerkleden.
 
De gezamenlijke Turkse protestantse kerken schrijven in het “2018 Human Rights Violations Report” dat hatelijk taalgebruik tegen christenen in lokale en nationale media en op social media is toegenomen.
 
De kerkleiders constateren ook dat media kerken en christenen gelijkstelt aan terroristische groepen. Deze beschuldigingen worden niet onderbouwd en de 150 kerken krijgen niet de gelegenheid om in de media te reageren of om rectificatie te vragen. In de Turkse media verschenen ook persoonlijke gegevens (en foto’s) van kerken en gelovigen in een negatieve context. Een publicatie vermeldde de naam van een protestantse christen en de naam van zijn bedrijf en in de tekst werd hij beschuldigd van het steunen van een terroristische groep. Na deze publicatie wilden een aantal bedrijven geen zaken meer met hem doen.
 
Twaalf jaar geleden maakten deze kerken een soortgelijke toename in hatelijke publiciteit mee. Kort daarna werden drie christenen in Malatya, Zuid-Turkije op wrede wijze vermoord.
 
Het rapport schrijft ook over onopgeloste problemen in de afgelopen jaren. Ook erkent de overheid de Associatie van Protestantse Kerken niet als een vertegenwoordiging van de 150 aangesloten kerken. De meeste van deze kerken bevinden zich in Istanboel, Ankara en Izmir. Slechts tien kerken hebben een eigen gebouw.

In november 2017 werd een steen door de ruit van de Salvatorkerk in Malatya gegooid. De kerk reageerde met deze tekst: “Zegen wie u vervloeken, bid voor wie u mishandelen” – Jezus Christus. (foto WWM)

Bron: Open Doors

Reageren


Gerrit Smouter

01-03-2019 10:14
Het probleem van de toenemende haat vanuit IslamitischTurkse kringen, zit in het eigen onvermogen de bevolking te beschermen tegen manipulatie of uitbuiting door de eigen (Islamitische) bestuurders. Nu ben ik persoonlijk er een voorstander van dat Turkije zich wel aansluit bij de EU, maar het aanwakkeren van nationalistische haat tegen Turkse christenen zorgt evenzeer voor een afnemende bereidheid binnen de EU welwillend met het Turkse vraagstuk om te gaan. In DPK (De ParallelKoran) onderbouw ik dit streven vanuit De Bijbel, maar hier op Uitdaging wordt steevast mij bijdrage gewist als ik daaraan refereer. Leven onder de geestelijke misleiding van De Islam, mag klaarblijkelijk niet openlijk besproken worden? Op die manier neemt de haat alleen maar toe: DPK als geestelijk medicijn wordt door 'vrienden in en van de wereld' afgekeurd. Want ze kunnen maar een God echt dienen!