#Tb 15 euro gift
Enquête: 136-Bent u een internetjunkie? Ja Nee

Christen artiesten

Nieuwe cd voor Apeldoornse pianist

De nieuwe cd van de Apeldoornse pianist Hendrik Jan van der Heiden heeft de titel ‘Vier Jaargetijden’. Hendrik Jan van der Heiden (1978) is geboren in Surabaya (Indonesië). Op jonge leeftijd kreeg Hendrik Jan orgellessen van Frans van Tilburg, orgeldocent in de omgeving van Werkendam, Gorinchem en de Alblasserwaard.

Bij Klaas Jan Mulder uit Kampen ontving Hendrik Jan meer dan tien jaren pianolessen. De pianolessen van Klaas Jan Mulder waren gericht op twee dingen; techniek en interpretatie. Ook volgde hij orgellessen bij Harm Jansen en Jaap Zwart uit Hattem.

Hendrik Jan van der Heiden laat zich graag inspireren door elementen uit het Impressionisme en de Romantiek. De piano is een onderdeel, het verlengde, van de pianist en zijn eigen klankwereld en klankbeleving. Het gaat om diepere emoties die in woorden niet zijn uit te drukken, maar juist in klanken. De piano is een uitstekend instrument voor een individuele klankbeleving. Over de manier van de toetsen ‘aanslaan’ of ‘indrukken’ kunnen keuzes worden gemaakt.  De piano, het instrument,  laten ‘zingen’ is een pianistische kunst, die Hendrik Jan vele jaren al heeft bezig gehouden.

Op deze cd ontmoeten ‘twee muzikale werelden’ elkaar. Allereerst is Hendrik Jan mateloos geboeid door de ‘oude Russische pianoschool’: Shura Cherskassky, Sviatoslav Richter, Vladimir Horowitz. Anderzijds staat Hendrik Jan midden in de traditie van het zingen van geestelijke liederen en psalmen. Deze cd wil deze twee elementen met elkaar verbinden. Hendrik Jan ziet muziek maken als zijn grote passie en wonderschone gave. Onmiskenbaar is op de cd te horen, dat Hendrik Jan hele goede herinneringen over houdt aan zijn pianodocent Klaas Jan Mulder (1930-2008). Na de periode van Mulder voor meer dan 10 jaren heeft Hendrik Jan pianolessen ontvangen bij Evelina Vorontsova, Tsarina Marinkova en Meline Yeghoyan aan de Pianoschool te Apeldoorn.

De nieuwe cd ‘Vier Jaargetijden’ bevat twintig tracks met vier bonustracks, Lente, Zomer, Herfst en Winter. Hendrik Jan heeft de vier seizoenen in een bepaalde sfeer willen ‘karakteriseren’.

Deze cd opent met het lied ‘Heere Jezus om Uw Woord’. De Bijbel gaat open en heeft betekenis voor alle dag, maar ook voor het gehele jaar in het leven van een christen. Het programma staat af en toe ‘stil’ in een meditatief of overpeinzend moment vanuit het ‘kerkelijk’ jaar. Er zijn invloeden van de grote componisten zoals Edward Grieg, Sergei Rachmaninoff, Robert Schumann en Johannes Brahms en Claude Debussy verwerkt in de improvisaties.
Deze cd sluit af met het bekende Avondgebed ‘Ik ga slapen ik ben moe’ en het Oudejaarslied, met klokjes op de melodie van ‘Big Ben’.

Bron: Hendrik Jan van der Heiden


Reageren