#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Christenvervolging

Doodstraf blijft dreigen voor pastors

De tegen twee Zuid Soedanese predikanten ingebrachte beschuldigingen van spionage en andere wetsovertredingen zijn volgens een rechtbank terecht. Dat sprak de rechter woensdag uit. Het betekent dat zij de doodstraf kunnen krijgen.

Op 25 juni 2015 had de rechtbank aangekondigd binnen een week uitspraak te doen over de vraag of de zaak tegen hen verder moet doorgaan of worden geseponeerd. Dat meldt christelijke nieuwsdienst BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Woensdag zei de rechter dat er voldoende bewijzen zijn om Yat Michael en Peter Yen van de Zuid Soedanese Presbyteriaanse Evangelische Kerk te vervolgen. Insiders menen dat het in wezen gaat om hun christelijke activiteiten.

Naar verluidt ondervroeg de rechter woensdag beide mannen over documenten die na hun arrestatie op hun computers zouden zijn gevonden: interne kerkelijke rapporten en kaarten met informatie over de bevolking en topografie van hoofdstad Khartoum, christelijke lectuur en een studiegids over de nationale veiligheidsdienst.
Maar volgens het Amerikaanse centrum voor recht en gerechtigheid, dat juridische steun verleent aan slachtoffers tegen godsdienstvervolging, zijn alle materialen publiek toegankelijk, met uitzondering van het kerkelijke rapport en de studiegids over de veiligheidsdienst.

De pastors geven toe de interne kerkelijke rapportage te hebben, maar beiden zeggen nooit een gids van de veiligheidsdienst te hebben gezien tot die werd getoond tijdens de zitting en niet te weten hoe die op hun computers is gekomen. Het betekent dat de mannen nu voor een volgende zitting, op 14 juli, met bewijzen van hun onschuld moeten komen. Hun advocaat kreeg maar vijftien minuten om met zijn cliënten te spreken, voorafgaande aan de zitting.


Reageren