#Tb 15 euro gift
Enquête: 090-Gelooft u dat de Gemeente opgenomen wordt? Ja Nee

Christenvervolging

Iraanse christen songwriter vrij gelaten

De Iraanse christen songwriter Alireza Seyyedian, lid van de evangelische Kerk van Iran, is na ruim 3,5 jaar vrij gelaten. Hij was opgesloten in de beruchte Evin gevangenis in Teheran. Hij werd in 2010 gevangen genomen, maar toen vrijgelaten tegen betaling van een borgsom van $50.000, melden gelovigen. Zijn advocaat Mohammed Ali Dadkha Mohammed moest later meedelen dat hij tot zes jaar celstraf was veroordeeld door het Revolutionaire Hof, wegens  “propaganda tegen het regime” en ‘handelingen tegen de nationale veiligheid”.

Een Iraanse christen die veel van de zaak weet en Seyyedian goed ken, vertelde aan christelijke persagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging, dat hij werd veroordeeld na te zijn gedoopt.

"Veel christenen zijn in het geheim gedoopt in Turkije. In het vonnis stond dat het doel van protestanten is de Islam te vernietigen”, zegt Firouz Khandjani, bestuurslid van de Kerk van Iran, een van de grootste huiskerkbewegingen in het land. “Het betekent dat, als er voldoende ruimte in de gevangenissen zou zijn, alle 500 miljoen protestanten zouden worden opgesloten.”

Seyyedian werd op 14 maart 2012 opnieuw aangehouden bij de grens, toen hij probeerde naar Turkije te gaan. Volgens Iraanse christenen zat hij dikwijls in eenzame opsluiting, ging zijn gezondheid hard achteruit en werd zijn familie bedreigd.

De organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) zegt blij te zijn met zijn vrijlating, maar constateert dat honderden anderen nog wegens hun geloof in gevangenschap verkeren, onder wie pastor Behnam Irani van de Kerk van Iran, wegens aan de veiligheid gerelateerde beschuldigingen.

Evangelische Christenen, onder wie zich veel voormalige moslims bevinden, zijn een speciaal doelwit van de autoriteiten. Zij hebben laten weten huiskerken scherp in het oog te houden, omdat zij die als een bedreiging van de strikte naleving van de Islam zien.


Reageren