#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Mensen

Vineyard medestichter McClure overleden

Een van de stichters en leidende pastors van de Vineyard beweging, John C. McClure (70), is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden aan de gevolgen van een ongeluk dat hem vorige maand overkwam. In de bergen bij Pagosa Springs, Colorado (VS), waar hij met zijn broers en neef een uitstapje maakte, liep hij diverse fracturen op, onder meer aan hoofd, ribben en een wervelkolom, bij een botsing met een boom.

Per helikopter werd hij na het ongeluk naar een ziekenhuis in New Mexico gebracht en daarna naar zijn woonplaats Orange County in Californië. Een week geleden zeiden doctoren nog dat zijn herstelproces goed verliep, maar vrijdagavond kreeg hij onder meer ademhalingsproblemen, waarna zaterdagmorgen vroeg het bericht kwam dat hij was overleden.

Volgens zijn schoonzoon Mark Ostgaard kwam dat als een schok voor de familie. “Voor het ongeluk was hij sterk, gezond en vol energie.” Door zijn nauwe samenwerking met John Wimber, de stichter van de Vineyard beweging, startten beiden destijds gemeenten in hun huizen, die uitgroeiden tot een bloeiende denominatie. Met McClure aan het roer groeide de Newport Beach Vineyard tot een gemeente met 2500 leden. “Hij leefde zijn leven voor de glorie van God”, zegt dr. George Wood.

Roeping
McClure zei een roeping voor zijn bediening te hebben gekregen kort nadat hij op tienjarige leeftijd tot geloof kwam. In het begin van de jaren zestig leidde hij Bijbelstudies van de Navigators op de campus van Cal Poly Pomona. Ook gaf hij leiding aan het studieprogramma van de Lake Avenue Congregational Church in Pasadena, als staflid onder pastor Ray Ortlund, die zijn schoonvader werd na het huwelijk met Margie Ortlund.

In 1963 ervoer hij naar zijn zeggen een "uitstorting van de Geest” tijdens een Navigator conferentie in Glen Erie, Colorado. Peter Wagner bracht hem in 1973 in contact met John Wimber, die hem vroeg zijn assistent te worden bij de Fuller Evangelistic Association. McClure werd een van de stichters van het bestuur van de Associatie of Vineyard Gemeenten.

"De genaderijke tekenen, wonderen en genezingen die daarna bijna dagelijks volgden zijn goed gedocumenteerd in diverse boeken”, schreef McClure online in zijn biografie. Volgens hem kregen blinden zicht, werden demonen uitgedreven en doden in Jezus’ naam opgewekt.

Training in wonderen
Tot Wimber in 1997 overleed, reisden beiden door de wereld om voor duizenden toehoorders te spreken op trainingsconferenties, met een sterk accent op genezing, ‘power’ evangelisatie, tekenen en wonderen, geestelijk welbevinden, gaven van de Heilige Geest, aanbidden, gebed en gemeentegroei. In 1995 begon het duo de wekelijkse radio-uitzending ‘Het Woord en de Geest’, dat tot 2002 werd voortgezet. In juli 2009 onderging hij een open hart operatie. In hetzelfde jaar werd kanker bij zijn vrouw geconstateerd, die daarvoor een jaar lang werd behandeld.


Reageren