#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Buitenland

Pastor in Balarus moet kerk sluiten

Een voorganger in het zuidoosten van de Oost-Europese staat Belarus wordt van strafbare feiten beschuldigd, omdat hij een niet toegestane godsdienstige bijeenkomst in de stad Gomel zou hebben geleid. Dat melden christenen in het land. De politie deed tijdens een zondagsdienst een inval in zijn kerk.

Een rechtbank heeft pastor Sergei Nikolaenko in juni daarvoor veroordeeld. Op 31 mei deed de politie, begeleid door de oproerpolitie, een inval in zijn tot de hervormd orthodoxe gemeente behorende kerk. Er zouden ongeveer twintig gemeenteleden bijeen zijn geweest.in een gehuurd zaaltje. De autoriteiten verboden verdere samenkomsten, hoewel de gemeente eerder door de overheid was geregistreerd, meldt de organisatie Forum 18.

Huiszoeking
De politie zocht ook in het huis van de Nikolaenko’s en in dat van een ander gemeentelid naar ‘sektarische’ lectuur. Het incident stond overigens niet op zichzelf. Een bij de nationale Raad van Kerken aangesloten gemeente in het dichtbij gelegen district Svetlogorsk werd naar verluidt in juni beboet wegens de weigering een christen te identificeren die in de Bijbel las tijdens een eredienst. Ook andere gelovigen in Belarus ondervinden vervolging. Onder meer de eigenaar van een huis waar christenen bijeen waren voor een dienst, meldt De Stem der Martelaren in Canada. Die organisatie heeft voorbede voor pastor Nikolaenko en andere gelovigen in het land gevraagd.
De Stem der Martelaren zegt te hopen dat ook publiciteit van elk incident gelovigen wereldwijd bewust zal maken van hun plicht tot voorbede, zei de organisatie tegen christelijk persagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

President Alexander Lukashenko (foto), die in oktober herkozen wil worden, wordt in het westen omschreven als een dictator. Onder zijn bewind worden dissidenten en andere groeperingen, waaronder die van christenen, steeds meer gezien als een gevaar voor zijn macht. Het ging daarbij vooral om kerken die geen directe verbinding hebben met het regime. Intussen ontkennen de autoriteiten iets verkeerd te doen. Ze zeggen alleen de wet op het gebied van religie de handhaven.

Reageren


Denis

19-08-2015 11:14
In Nederland noemen we deze staat 'Wit-Rusland'