#Tb 15 euro gift
Enquête: 101-Het is OK voor een christen om te roken! Ja Nee

Boeken & Media

Handleiding bij 'Knielen op een bed violen'

Met meer dan 200.000 bezoekers en een looptijd van meer dan 3 maanden in de bioscoop is ‘Knielen Op Een Bed Violen’ zonder twijfel een van de meest succesvolle Nederlandse films van dit jaar. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de bezoekers een gelovige achtergrond heeft. Niet gek natuurlijk, want het betreft een familiedrama over geloven, en Nederland is een land met diepe wortels in de reformatorische traditie.

Klik hier om het boek online te bestellen!

Meer dan de gemiddelde film roept ‘Knielen Op Een Bed Violen’ op tot reflectie en is vaak aanleiding voor bijzondere gesprekken. Zo ervaarde ook acteur Barry Atsma, die de rol van Hans Sievez speelt. "In mijn vak ben ik gewend dat mensen iets van mij vinden, maar nu begonnen mensen te vertellen over hun eigen leven, hun worstelingen, omdat ze dingen in de film herkenden. Veel gelovige mensen ervaarden de film als steun."

‘Knielen Op Een Bed Violen’ is een verfilming van de gelijknamige roman van Jan Siebelink en vertelt het verhaal van jeugdliefdes Hans en Margje Sievez die een gelukkig gezinsleven leiden op hun kwekerij. Ze moeten keihard werken om het hoofd boven water te houden. Dan raakt Hans in de ban van prediker Jozef Mieras die herinneringen aanwakkert van zijn streng gelovige opvoeding. Hans en Margje groeien langzaam maar zeker uit elkaar terwijl Hans steeds meer in de ban komt van prediker Jozef en zijn groep. ‘Knielen Op Een Bed Violen’ is een aangrijpende liefdesgeschiedenis over geloof en het maken van keuzes.

Juist omdat de film zoveel reacties oproept, heeft distributeur September Film in samenwerking met Uitgeverij Brandaan een handleiding ontwikkelt om verder na te denken over de film en het gesprek met elkaar aan te kunnen gaan. Aan deze handleiding werkten theoloog en auteur Reinier Sonneveld en literatuurcriticus Els Meeuse mee. Beide komen uit verschillende kerkrichtingen. Zij bekeken de film en deelden hun ervaringen aan de hand van een aantal vragen. De kijker wordt uitgenodigd de verhalen van Sonneveld en Meeuse te lezen en zelf ook een aantal vragen te beantwoorden.

Klik op de wereldbol om de handleiding te downloaden!

Klik op YouTube om de filmtrailer te zien!

Reageren