#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 063-Ik heb een goede kennis van de Bijbel! Ja Nee

Agenda

Een droom wordt werkelijkheid

Het is 1948. Drie jaar geleden werd Europa bevrijd uit de wurggreep van nazi-Duitsland. Langzaam maar zeker wordt de omvang van de ramp duidelijk. De weinige Joodse overlevenden van de vernietigingskampen keren terug naar huis. Om erachter te komen dat hun huis nu wordt bewoond door onbekenden. Maar hun thuis is hoe dan ook geen thuis meer. Alles is kapotgemaakt in Auschwitz, in Westerbork, in Bergen-Belsen... Hun leven moet worden opgebouwd. Maar hoe kan dat, als je niks meer hebt?

Sara van Oordt-Jonckheere

Duizenden overlevenden uit de kampen besluiten hun eeuwenlang gekoesterde droom na te jagen. Ze vertrekken op een barre tocht naar Palestina. Het Bijbelse land Israël. Het land dat, na eeuwenlange bezetting door de Ottomanen, nu onder Brits bestuur staat. De Britten hebben de opdracht gekregen om een Joodse staat te vestigen in het gebied. Zal het dan toch gebeuren? Zal de eeuwenlang gekoesterde droom van het Joodse volk werkelijkheid worden? Zal Israël weer herleven?

Arabische clans, Joodse zionisten en buurlanden zijn verwikkeld in een ingewikkelde machtsstrijd om het grondgebied te claimen. De toevloed van Joodse immigranten uit Europa wordt onder politieke druk door de Britten tot een minimum beperkt. De Joden die illegaal het land proberen binnen te komen, worden in kampen verzameld. Wéér gevangen…

Tot 14 mei. De Britten verlaten het gebied, en de Joodse leider David Ben-Goerion roept meteen de onafhankelijkheid uit van de Joodse staat. Israël. Een land dat het thuisland zal vormen van Joden van over de hele wereld. Een droom die werkelijkheid wordt.

De volgende dag vallen vijf omliggende landen met een grote militaire overmacht aan. Met de bedoeling om de jonge staat Israël te vernietigen.

Het is 2018. Israël viert dit jaar haar zeventigjarig bestaan. Een wonder! Van harte welkom op de Mazzeltov-tour: een serie van negen inspirerende en muzikale avonden waar u de fascinerende geschiedenis, het heden èn de toekomst van Israël op een unieke manier beleeft. De concerten vinden plaats in: Katwijk, Eindhoven, Emmen, Kampen, Drachten, Gorinchem, Nijkerk, Dordrecht en Middelburg. Toegang: €5,- per persoon. Meer informatie en kaarten: www.70jaar.nl

Tijd: elke Mazzeltov-avond duurt van 19.30-22.00 uur (inclusief pauze)
Muziek: elk concert is er een uniek programma met muziek en samenzang

dinsdag 8 mei in Katwijk
maandag 14 mei in Eindhoven
donderdag 17 mei in Emmen
dinsdag 22 mei in Kampen
donderdag 24 mei in Drachten
dinsdag 29 mei in Gorinchem
donderdag 31 mei in Nijkerk
donderdag 7 juni in Dordrecht
donderdag 14 juni in Middelburg


Reageren