#Tb Beter dan Ivoor of goud
Enquête: 064-Ik vind het goed dat vrouwen in kerken voorgaan! Ja Nee

Agenda

Congres over proactief werken in de palliatieve fase: zingeving en hoop

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en het Netwerk Palliatieve Zorg organiseren op donderdag 10 januari 2019 vanaf 16.30 uur een congres over palliatieve zorg. Op het congres spreken o.a. Erik Olsman (medisch ethicus, promoveerde op hoop in de palliatieve zorg) en Yvonne Engels (universitair hoofddocent tijdige palliatieve zorg). Verder werken CHE-docenten Arrien van Prooijen en Albert van Dieren mee.

Hoe kan je als zorgprofessional bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn? En het verschil maken voor hun naasten? Tijdens het congres is er aandacht voor zingeving en hoop in de palliatieve fase. Medisch ethicus Erik Olsman spreekt over de dynamiek van hoop in de palliatieve fase.  Arrien van Prooijen, CHE-docent, gaat in op het contextueel werken in de palliatieve fase ‘Op zoek naar verbondenheid’ en Albert van Dieren, CHE-docent, deelt nieuwe inzichten over rouw en verlies.

Contextuele benadering
Het feit dat je niet meer beter wordt raakt de mensen om je heen. Arrien van Prooijen: “Je gaat met je partner of je kinderen een proces in dat voor iedereen anders is. Hoe kun je in zo’n moeilijke fase van betekenis zijn voor elkaar en tegelijkertijd recht doen aan persoonlijke wensen, verlangens en gevoelens van angst, verdriet en verlies? We merken dat verpleegkundigen en andere palliatief hulpverleners zoekend zijn als het gaat om dit soort vragen.”

Nieuwe post-hbo Palliatieve Zorg
Naast het congres biedt de CHE vanaf april 2019 ook een nieuwe post-hbo opleiding Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. In deze post-hbo staan wetenschappelijke kennis en nieuwe inzichten over palliatieve verpleegkundige, medische zorg centraal. Deelnemers leren in 22 dagen onder meer Evidence Based Practice toe te passen, pro actief te werken en samen met patiënten, hun netwerk en andere zorgverleners de kwaliteit van palliatieve zorg te verbeteren.

Website: www.che.nl/congrespalliatievezorg


Reageren