IKONEN: Christelijke feestdagen in beeld

0
208

In het Bijbels Museum is vanaf 17 november 2019 de tentoonstelling ‘Kees de Kort | Ikonen: Christelijke feestdagen in beeld’ te zien. Traditionele ikonen en bijbelillustraties van kunstenaar Kees de Kort brengen christelijke feestdagen in beeld. De werken van Kees de Kort zijn afkomstig uit de serie bijbelverhalen die hij vanaf 1964 maakte. Het is voor het eerst dat deze originele illustraties aan een breed publiek worden getoond.

De tentoonstelling, de laatste van het Bijbels Museum in het pand aan de Herengracht in Amsterdam, is ontwikkeld in coproductie met het Ikonenmuseum Kampen. De expositie is te zien t/m 1 juni 2020.

Foto: L: Intocht van Christus in Jeruzalem, Rusland, 17e eeuw. / R: Op weg naar het Paasfeest, Kees de Kort, 1978

Kunstenaar en illustrator Kees de Kort (Bergen, 1934) staat bekend om zijn heldere en kleurrijke beelden. De kracht en eenvoud van zijn bijbelillustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. De ruim 60 werken dateren uit zijn beginperiode (1964 – 1979) en worden nu voor het eerst aan een groot publiek gepresenteerd. De werken van De Kort worden getoond in combinatie met ruim 40 ikonen, afkomstig uit de rijke collectie van het Ikonenmuseum Kampen. Onder de ikonen bevinden zich enkele bijzondere exemplaren, waaronder een zeldzaam ikoon van de Verloren zoon. Tevens zijn er enkele ikonen uit de bijzondere SD-Worx collectie die nog niet eerder getoond zijn. In de tentoonstelling ‘Kees de Kort | Ikonen: Christelijke feestdagen in beeld’ komen belangrijke verhalen uit het christendom tot leven, zoals het Kerstfeest, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Door de traditionele ikonen naast de hedendaagse werken van Kees de Kort te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen tussen de twee verbeeldingen zichtbaar.

Internationale bekendheid
Het werk van Kees de Kort geniet nationaal en internationaal grote bekendheid. Vanaf de jaren zestig  maakte hij in opdracht van het Nederlands Bijbelgenootschap en partners een serie bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze werden zo geliefd bij een breed publiek, dat vele opdrachten volgden. In 1992 werd de serie ‘Wat de Bijbel ons vertelt’ gebundeld in de Kijkbijbel, die nog altijd geldt als een van de meest gelezen kinderbijbels. De Kijkbijbel is in tientallen talen vertaald.

Laatste expositie aan de Herengracht
‘Kees de Kort | Ikonen: Christelijke feestdagen in beeld’ is de laatste expositie die het Bijbels Museum organiseert in het pand aan de Herengracht. Het Bijbels Museum maakt vanaf 2020 uitsluitend reizende exposities met kunst rond Bijbelse thema’s en verhalen, te zien in onder meer Den Bosch, Zwolle, Den Haag en Zierikzee. Meer informatie hierover: bijbelsmuseum.nl/programma.

Bron: Bijbelsmuseum