Home > artikelen > Chinese studenten dopen in de Rijn. Wie zet het werk van Ed en Margreet voort?

Chinese studenten dopen in de Rijn. Wie zet het werk van Ed en Margreet voort?

door | 9 augustus 2023 | artikelen

Update jan 2024: Inmiddels is een echtpaar gevonden dat het werk van de Van Ouwerkerks voort zet: Bert & Jeanine Verbeeke.

In het ruime appartement van Ed en Margreet van Ouwerkerk in de Wageningse binnenstad is het elke vrijdagavond een zoete inval. Dan is het Chinese avond. Niet alleen omdat ze Chinees eten, maar ook omdat er vijftien Chinese studenten (en soms wel twintig) op de stoep staan. Ed en Margreet organiseren de avonden al jaren. “Ze noemen ons hun Nederlandse vader en moeder… nou ja, opa en oma tegenwoordig,” vertelt Margreet lachend. “We zijn allebei 75. Daarom wordt het ook tijd dat iemand ons werk overneemt.”


De Van Ouwerkerks zijn zendelingen met een bijzondere doelgroep: Chinese studenten in Wageningen. Ze nodigen hen thuis uit om een gezellige tijd te hebben met Chinese medestudenten en tegelijkertijd meer te horen over het christelijk geloof. Bijvoorbeeld door een film te kijken of samen de Bijbel te lezen. Elk jaar zien ze mensen tot geloof komen. Met als jaarlijks hoogtepunt: hen dopen, in de Rijn. “Dat is onze missie,” legt Ed uit. “We willen Chinese studenten – die vaak atheïstisch zijn opgevoed – vertellen over Jezus en hen tot Zijn discipelen maken.” Het Wageningse echtpaar heeft een stichting opgericht voor het werk: CSMN, 
Chinese Student Ministries Netherlands. Een klein betrokken team (een van hen is een lector van de Wageningen University) helpt trouw mee. Ed: “We hebben een prachtig team en een geweldige achterban, waardoor het werk al vele jaren stevig en stabiel functioneert. We zijn alleen op zoek naar vervangers voor onszelf: nieuwe teamleiders!”

Amerika
In 2002 kreeg Ed een baan aangeboden als onderzoeker op een Amerikaanse universiteit. Hij aanvaardde de job en verhuisde samen met Margreet naar Iowa. Eenmaal op de universiteit viel hen op dat er ontzettend veel Chinezen studeerden. Het duurde niet lang voordat ze betrokken raakten bij evangelisatiewerk onder deze groep studenten. Margreet was verpleegkundige, maar zij kreeg geen werkvisum in de VS. Geen probleem, want ze richtte zich helemaal op het studentenwerk. Net als nu in Wageningen organiseerden ze ook toen al fellowships op vrijdagavond. Maar ook doordeweeks hielden ze contact met de studenten. Vaak om hen te helpen bij allerlei praktische zaken. Margreet: “Tot vreugde van hun ouders in China hoor, die waren maar wat blij dat er een beetje voor hun kinderen gezorgd werd.” Het Nederlandse echtpaar nam en neemt – toen in Amerika, nu in Nederland – elke dag trouw de tijd om voor ‘hun studenten’ te bidden. “Weet je, we houden echt van deze jonge mensen. God heeft ons Zijn liefde voor hen gegeven. Dat maakt het hele verschil.”

Weet je dat China het grootste christelijke land ter wereld is? Naar schatting zijn er zo’n 100 miljoen christenen. Nog meer dus dan de 80 miljoen leden van de communistische partij!

China
In 2014 keerden de twee terug naar Wageningen om ook daar evangelisatiewerk onder Chinese studenten op te zetten. Rond die tijd maakten ze een reis naar China om een heel aantal van hun pupillen op te zoeken. Ed en Margreet denken er graag aan terug: “We reisden het hele land door, met de trein. En wat werden we overal gastvrij ontvangen! Een reis die we nooit zullen vergeten. Nu zouden wij waarschijnlijk niet meer welkom zijn in het land. Het regime is steeds vijandiger geworden ten opzichte van westerlingen en al helemaal als dat evangelisten zijn. En toch, weet je dat China het grootste christelijke land ter wereld is? Naar schatting zijn er zo’n 100 miljoen christenen. Nog meer dus dan de 80 miljoen leden van de communistische partij! Wel moeten de gelovigen alles in het verborgene doen. Ze moeten altijd op hun hoede zijn voor spionnen. Dat maakt mensen heel voorzichtig. Soms kunnen onze studenten bij terugkomst in hun land daardoor helemaal geen geloofsgenoten vinden.”

Wageningen
Het werk in Wageningen is al die jaren voorspoedig verlopen en vruchtbaar geweest. Voor de Van Ouwerkerks is nu de tijd gekomen om hun taken neer te leggen. Over te dragen, hopen ze van harte: “Er zijn zo’n 700 Chinese studenten in Wageningen. Wat een kans om hen gedurende enkele jaren in alle vrijheid te vertellen over de Heer Jezus en hen in Zijn naam lief te hebben. We bidden en hopen dat we gauw een nieuwe leider of een leidersechtpaar mogen vinden om deze bediening voort te zetten.”

Neem een kijkje op de website van CSMN.

 

Lees ook