Home > artikelen > GlobalRize werkt aan nationale afdelingen, India is daarbij prioriteit nummer één

GlobalRize werkt aan nationale afdelingen, India is daarbij prioriteit nummer één

door | 13 november 2023 | artikelen

In Uitdaging 445 kon je kennis maken met de Indiase Sujatha. Ondanks haar goede opleiding en dito baan heeft ze er heel bewust voor gekozen om parttime te werken, zodat ze zoveel mogelijk tijd kan gebruiken voor haar werk als Bijbel-mentor bij GlobalRize. India is sowieso een heel belangrijk land voor GlobalRize. Oprichter en missionair directeur Marten Visser legt uit waarom dat zo is en wat zijn organisatie momenteel aan het doen is in India…

“Toen ik begon met Biblword op Facebook, kwamen de meeste mensen die het volgden uit de Filipijnen. Maar meteen daar achteraan kwam India. Dat is in de loop van de jaren wel wat anders geworden, omdat ons bereik in het Engels verschoof naar Afrika. Maar India is altijd belangrijk gebleven. Duizenden Indiërs hebben zich ingeschreven voor onze Engelse bijbelcursussen.”

Ranglijst

“Toch knaagde er iets aan me. India wordt vaak gezien als een Engelstalig land, maar dat is het helemaal niet. Iets meer dan 10% van de Indiërs kan communiceren in het Engels. Dat zijn er ruim 150 miljoen, dus daar kunnen we best een tijdje mee vooruit. Maar wat doen we met de ruim miljard Indiërs die geen Engels spreken? GlobalRize brengt elk jaar een ranglijst onbereikten uit, en daaruit blijkt dat het grootste aantal mensen dat het evangelie niet gehoord heeft, in India woont. En dat van de top-20 onbereikte volken, ongeveer de helft in India woont.”

Telugu

“De afgelopen jaren zijn we daarom begonnen in vier Indiase talen: Hindi, Telugu, Bengali en Tamil. Telugu is een taal die veel Nederlanders niets zal zeggen. Maar er zijn wel 100 miljoen mensen die het spreken! Met name in het Hindi en Telugu hebben we al enkele tientallen Indiase vrijwilligers die met landgenoten in gesprek gaan over het evangelie.”

GlobalRize India

“Dat is natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat. De teams moeten groeien. Er zijn nog heel wat andere Indiase talen waarvoor we een team willen opzetten. En we willen beter aansluiten bij de Indiase cultuur. Dat zijn allemaal redenen waarom we op zoek gingen naar een manier om GlobalRize India op te richten, waarbij Indiërs het voortouw zouden nemen.”

Het zal zeker nodig zijn dat ik de komende jaren regelmatig India bezoek om de organisatie daar op te bouwen. Dat is onderdeel van een belangrijke volgende stap die we met GlobalRize willen gaan zetten.

In elkaar geslagen

“De afgelopen tijd ben ik in contact gekomen met een grote christelijke organisatie die hier wel oren naar heeft. Zij hebben honderden medewerkers, en dagelijks komt het voor dat er medewerkers in elkaar geslagen worden of een dorp uitgejaagd omdat ze het evangelie brengen. Dat is een belangrijke reden voor hen om te kijken of ze niet meer via internet kunnen doen, omdat dat minder gemakkelijk tegen te houden is dan een fysiek bezoek. Deze organisatie is enthousiast over de aanpak van GlobalRize en we kijken of we samen internetzending in India vorm kunnen gaan geven.”

Problemen

“Natuurlijk lopen we tegen allerlei problemen aan, zoals financiering, hoe verschillende organisaties zich tot elkaar verhouden, hoe internetzending op een veilige manier gedaan kan worden, en hoe het het beste aangepast kan worden aan de Indiase situatie. Maar dat maakt het juist mooi en spannend. Het zal zeker nodig zijn dat ik de komende jaren regelmatig India bezoek om de organisatie daar op te bouwen. Dat is onderdeel van een belangrijke volgende stap die we met GlobalRize willen gaan zetten.”

Nationale afdelingen

“Eerst waren we een organisatie die vanuit Nederland het evangelie wereldwijd deelde via het internet. Inmiddels is dat veranderd. We delen nog steeds het evangelie wereldwijd en via het internet. Maar inmiddels komt meer dan de helft van onze vrijwilligers uit het buitenland. We werken eraan dat dat de komende jaren uitgroeit tot nationale afdelingen van GlobalRize in verschillende landen. India is daarbij prioriteit nummer één, want het bereiken van de onbereikten staat bij ons voorop.”

globalrize.nl

Lees ook