Home > artikelen > Hoog in de lucht zweeft een oude zuster (bekijk video)

Hoog in de lucht zweeft een oude zuster (bekijk video)

door | 5 april 2023 | artikelen

Haar naam is Minie. Haar daden zijn maxi. Minie van de Weg (91) woont al meer dan zestig jaar in Verenigde Arabische Emiraten. En ze blijft er ook. Voor duizenden Arabieren waren de zegenende handen van Minie de eerste mensenhanden die ze voelden. Als verloskundige heeft ze zich toegewijd aan dit land en volk.

Een leven lang mag ze met stille woorden getuigen van haar Heer, Jezus Christus. Hij, die ook deze kleintjes weefde in de moederschoot. Door haar trouw en kundige hulp is Minie omarmd door de Arabieren. En misschien óók omdat ze nog wel eens iets verrassends doet. Een paar jaar geleden kreeg Minie een ultiem avontuur cadeau van haar vrienden. Ze trakteerden Minie op een adrenaline-tour op hoogte. Een speedboot trok een parachute met Minie eronder omhoog zodat ze kon genieten van het weidse uitzicht: de Perzische golf, de moderne bebouwing van de stad Fujairah en de vergezichten op de woestijn.

Indonesië
Minie werd in 1932 in Indonesië geboren uit Nederlandse ouders en verhuisde na de oorlog met haar gezin terug naar Nederland. Maar haar reizen hielden niet op. Minie ging al snel naar Schotland om haar verpleegkunde- en verloskunde diploma’s in Glasgow te behalen.

Verenigde Arabische Emiraten
De missie-gedreven zuster settelde zich in 1964 de Verenigde Arabische Emiraten. In 1967 richtte ze het Fujairah Maternity Hospital op en het nieuws verspreidde zich snel onder de bevolking. Minie verrichtte de medische handelingen en geboortebegeleiding samen met Joan Elliott. De bevolking noemden het duo ‘Doktor Mona & Doktor Joan’. Het gezondheidscentrum was de eerste kliniek die zorg bood aan de stad Fujairah en de oostkust, en mensen kwamen zelfs uit buurlanden Oman en Iran om behandeld te worden.

Minie: “Vroeger was het een ander leven. We waren geschoold als vroedvrouw en verpleegster, maar mensen kwamen ook naar ons toe met hun snijwonden, pijnlijke tanden en klachten als diarree. We waren niet voorbereid om al deze mensen te ontvangen, maar we waren de enigen in het ziekenhuis en hadden geen andere keuze dan pragmatisch te leren hoe we de patiënten moesten behandelen”.

“Het was niet ongewoon voor moeders om tien baby’s te krijgen.”

De twee jonge vrouwen werkten elke dag ijverig. Op zeldzame vrije dagen greep Minie de kans om de natuurgebieden en wadi’s te verkennen, schelpen te rapen van het strand of een wandeling te maken op zoek naar bloemen.

Geboortegolven
Minie: “Vroeger kregen vrouwen veel en relatief vroeg baby’s. In 60 jaar zou je vier generaties hebben, 60-40-20 jaar en een baby. Naast de ‘snelle’ generatiegolven waren er ook geboortegolven. Het was niet ongewoon voor moeders om tien baby’s te krijgen. Én het was gebruikelijk dat wanneer ze hun tiende kind ontvingen, het gezin een groot feest gaf voor iedereen. Dat waren nog eens tijden.”

Avontuur
Inmiddels woont ze ruim zes decennia in de Verenigde Arabische Emiraten en is een gerespecteerd en geliefd persoon in de gemeenschap. Dat komt mede omdat bijna elk gezin een familielid heeft dat in haar kliniek is bevallen. Zoals het filmpje laat zien, is ondanks haar hoge leeftijd de hang naar avontuur nog niet bekoeld. Een omstander filmde Minie die ging paragliden omdat ze een bekende VAE’er is en die video werd in de wijde regio door menigeen gezien.

Trammelant
Een paar jaar eerder beleefde ze een speedboot-avontuur toen ze voer naar Khasab, een havenstadje in het noorden. Minie: “Ik werd vaak zeeziek op boten, maar ik ontdekte dat ik me prima voelde op speedboten. Dus mijn vrienden organiseerden toen een reis naar Khasab voor mij. Opeens was er trammelant en we minderden vaart. Boot kapot. De anderen wilden duiken, maar ik wilde dat niet, dus toen sprong ik in de zee en zwom naar de kust.”

Meer lezen over Minie? Zie de links hieronder.

Meer Minie

Lees een artikel in het Reformatorisch Daglad over Minie.
Lees een Engels artikel uit Gulfnews (VAE) over Minie

Foto’s overgenomen met toestemming van fotograaf Jacob Hoekman

Lees ook