Home > artikelen > “Mijn littekens zijn een bewijs dat God bestaat”

“Mijn littekens zijn een bewijs dat God bestaat”

door | 1 april 2023 | artikelen

Het is inmiddels elf jaar geleden, maar de brute overval door de islamitische terreurgroep Boko Haram vergeet de Nigeriaanse Manga nooit meer. Met eigen ogen zag hij hoe zijn vader werd vermoord. De daders staken Manga en zijn broer Daniël in de hals, en lieten hen voor dood achter. De broers overleefden de aanslag als door een wonder.

Het christendom behoort tot de hoofdreligies van Nigeria. Ondanks dat worden er in het land grote aantallen christenen vervolgd. Onder het schrikbewind van de extremistische beweging Boko Haram zijn duizenden Nigeriaanse christenen vermoord. Het land staat op de zesde plek van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Aanval

Manga is een van deze vervolgde christenen. Samen met zijn ouders en zijn broer Daniël leidde hij een vredig leven in Maiduguri, een stad in het noordoosten van Nigeria. Tot er die ene avond in 2012 plotseling geschreeuw klonk door de straten. Een groep gewapende mannen klom over het hek en drong het huis van het gezin binnen. De daders stalen al hun bezittingen en vielen de mannen in het huis aan. “Ze begonnen bij mijn vader”, vertelt Daniël. “Voordat ze begonnen met slaan, hielden sommige mannen hem stevig vast. Ik hoorde mijn vader nog bidden.” Met een gebed op zijn lippen werd de vader van Manga vermoord. “Daarna was ik aan de beurt. Nadat ze een islamitisch gebed hadden uitgesproken, kwamen ze op me af.” “Allerlei gedachten schoten door mijn hoofd. Hoe zou het voelen? De pijn, weet je wel. Word ik neergeschoten? Word ik straks afgeslacht? We kenden de verhalen, maar toen het mes steeds dichter bij mijn hals kwam, besefte ik dat dit echt gebeurde. Op dat moment begon ik te bidden.”

“We kenden de verhalen, maar toen het mes steeds dichter bij mijn hals kwam, besefte ik dat dit echt gebeurde.”

Leven met littekens

“Ik bad het Onze Vader en Psalm 23 en de woorden van Psalm 118: Ik zal niet sterven, maar leven.” Terwijl hij bad, vielen de Boko Haram-strijders Manga en Daniël aan. Met messen staken ze in hun hals en probeerden zo de jongens om te brengen. Maar toen gebeurde er iets verbazingwekkends, vertelt Manga. “De verschrikkelijke pijn die ik dacht te voelen als ik vermoord zou worden, voelde ik tot mijn verrassing niet.”

Manga werd duizelig door al het bloedverlies en verloor zijn bewustzijn. Hij kwam weer bij in het ziekenhuis waar hij een maand moest blijven om te herstellen van zijn verwondingen. Ook zijn broer Daniël overleefde de aanslag. Toen beiden volledig hersteld waren, was er iets veranderd in hun leven. “In het begin schaamden we ons voor onze littekens”, zegt Manga. De littekens in hun hals zijn nog altijd goed zichtbaar. “Het trekt de aandacht, weet je. Mensen schrokken ervan. Daarom droegen we vaak een sjaal of kochten we coltruien. Pas na een tijdje realiseerden we ons dat de littekens een getuigenis zijn, een bewijs dat God bestaat.”

Hij is er altijd

Daniël leerde een bijzondere les van de aanslag op zijn leven: “Deze gebeurtenis heeft mijn leven op zoveel manieren beïnvloed. Het heeft mijn geloof een enorme boost gegeven. En nu weet ik: wat de vijand je ook probeert aan te doen, als je tijd nog niet gekomen is, staat hij machteloos.” Ook Manga deelt een besef dat hij kreeg: “Toen de Here God mijn leven redde, besefte ik dat ik dat niet aan mezelf te danken had. Het kwam niet omdat ík christen ben of omdat ik zo goed geloof. Nee, Hij houdt van me zoals ik ben. Hij is er altijd en Hij is God. We willen graag tegen iedereen zeggen: ‘De Here God is bij je. Hij houdt van je, wie je ook bent of wat je hebt gedaan. Je hoeft er niets voor te doen; God houdt van je.”

Je kunt Manga persoonlijk ontmoeten en meer te weten komen over zijn bijzondere levensverhaal tijdens het seminar op het Strandheem Festival in Opende, Groningen op donderdag 18 mei 2023 van 12: 15 – 13:15.

 

Lees ook