In deze rubriek geven leiders van christelijke organisaties ons een kijkje in wat hen inspireert. Aan de hand van zeven heel verschillende bronnen (bijvoorbeeld een bijbeltekst, een kunstwerk of een persoon) delen zij schone zaken en goede gedachten. Deze keer: Jop Engelage, directeur Interserve Nederland.
1) Bijbeltekst: Johannes 15:1-8, over de wijnstok en de ranken
‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt. Jullie zijn al rein door alles wat ik tegen jullie gezegd heb. Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen. Wie niet in mij blijft wordt weggegooid als een wijnrank en verdort; hij wordt met andere ranken verzameld, in het vuur gegooid en verbrand. Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren. De grootheid van mijn Vader zal zichtbaar worden wanneer jullie veel vrucht dragen en mijn leerlingen zijn.’
(NBV)
“Toen ik in 1996 voor het eerst uitgezonden werd – ik zou naar Thailand gaan – stond dit bijbelgedeelte centraal. De kleine huisgemeente waarvan ik lid was, organiseerde een dienst, en in de preek ging het over het beeld van de wijnstok en de ranken. Maar los daarvan kwamen meerdere mensen rond die tijd met dezelfde tekst naar me toe. Zo had een vriend van me het als de stem van God ervaren dat hij deze woorden aan mij moest doorgeven. En ik had ze toen – en nu – ook nodig: het besef dat ik het niet in eigen kracht, maar in Zijn kracht zou kunnen.”
“Laatst stond ik weer eens bij deze tekst stil, en drong het nóg meer tot me door wat een prachtige belofte Jezus erin doet: een belofte van echte verbondenheid met Hem, verhoorde gebeden en vrucht dragen. Wat wil je nog meer? Trouwens, zonder Hem kunnen we niks. Maar een leven mét Hem leidt ertoe dat Gods grootheid zichtbaar wordt.”
“Intussen blijft dat ‘in Hem blijven’ iets mysterieus. Hoe doe je dat? Daar kun je van alles bij denken, maar Jezus geeft geen lijstje. Ik denk dat zo’n beeld van de wijnstok en de ranken uiteindelijk veel beter weergeeft wat ‘in Hem blijven’ inhoudt dan concrete richtlijnen. Wat Jezus in elk geval heel duidelijk maakt, is dat we elkaar lief moeten hebben.”
2) Boek/film: Biografie van Adoniram Judson
“Ik vind het levensverhaal van Adoniram Judson heel bijzonder. Er zijn verschillende boeken en documentaires over te vinden, bijvoorbeeld ‘Spent for God’. Het is een verhaal van toewijding, offers én vruchten. Judson kwam in 1813 met zijn vrouw Ann aan in Burma, het huidige Myanmar. Zij waren de eerste baptistische zendelingen. In hun werk stuitten ze op enorme weerstand en grote tegenslagen. Adoniram heeft twee echtgenotes en meerdere van zijn kinderen moeten begraven, hij heeft gevangen gezeten en is op den duur lange tijd zwaar depressief geweest. Toch heeft hij aan God en zijn roeping vastgehouden. Het duurde jaren voordat hij iemand kom dopen, maar hij hield vol en uiteindelijk heeft hij mogen zien hoe er een kerk in Burma groeide met duizenden gelovigen. Intussen had hij zich de taal eigen gemaakt en de hele Bijbel daarin vertaald, een vertaling die tot op de dag van vandaag in ere gehouden wordt.”
“Zijn verhaal spreekt me natuurlijk ook aan omdat ik zelf met mijn gezin ruim tien jaar in Myanmar heb mogen dienen. In 2013 hebben we er meegemaakt hoe de christenen daar herdachten dat Adoniram en Ann Judson 200 jaar eerder in hun land waren gekomen. Dat werd enorm gevierd. Ze hebben zo veel waardering voor hen! Het grappige is dat ik in Thailand een collega als leidinggevende had, die nog het 150-jarig jubileum had meegemaakt. Ik vind het mooi dat ik van mensen zoals hij geleerd heb, en zo een klein onderdeel mocht zijn van iets groots.”
3) Kunstvoorwerp: De zaaier bij ondergaande zon van Vincent van Gogh
“Schilderijen van Van Gogh spreken me op een bijzondere manier aan. Dit schilderij hangt in het Kröller-Müller Museum, en ik zou het best ook wel thuis willen hebben. Wat ik erin zie, heeft een spirituele betekenis. Dat kan heel goed, want Van Gogh wilde ooit zendeling worden. Het zaaien heeft dan betrekking op het uitdragen van Gods woord. En hier zaait iemand terwijl achter hem al volop graan opgekomen is. Dat drukt voor mij de hoop uit van waaruit je als zendeling werkt: je zaait niet tevergeefs, uiteindelijk zal het een rijke oogst opleveren. Ik zie ook ontspanning op het gezicht van de zaaier, terwijl hij toch duidelijk in beweging is, hard aan de slag is.”
“Die grote zon staat symbool voor Gods kracht waarop deze hoop gevestigd is. God zorgt ervoor dat het zaad zal ontkiemen en groeien. Het is wel een ondergaande zon: we moeten ons blijvend bewust zijn van urgentie en ‘werken zolang het dag is’. Tegelijkertijd geeft die zon het hele schilderij ook die warme kleuren. Prachtig.”
4) Lied: Higher Ground (I’m pressing on the upward way) van Johnson Oatman Jr.
1) I’m pressing on the upward way,
New heights I’m gaining every day;
Still praying as I onward bound,
“Lord, plant my feet on higher ground.”
refrein
Lord, lift me up, and let me stand
By faith on Canaan’s tableland;
A higher plane than I have found,
Lord, plant my feet on higher ground.
2) My heart has no desire to stay
Where doubts arise and fears dismay;
Though some may dwell where these abound,
My prayer, my aim, is higher ground.
3) I want to live above the world,
Though Satan’s darts at me are hurled;
For faith has caught the joyful sound,
The song of saints on higher ground.
4) I want to scale the utmost height
And catch a gleam of glory bright;
But still I’ll pray till rest I’ve found,
“Lord, lead me on to higher ground.”
“Ik ken dit lied nog van de huisgemeente waar ik het net over had. Daar zongen we veel Engelse ‘hymns’. Op YouTube is een filmpje met dit lied te vinden, waarbij je dan allemaal prachtige beelden van gebergte ziet. Daar mag ik graag naar kijken.”
“De tekst wijst erop dat er altijd ‘higher ground’ is: steeds weer nieuw perspectief waarop we ons kunnen richten, en ruimte voor groei in onze dagelijkse wandel. Daar moeten we naar streven – ‘I’m pressing on’ – maar tegelijkertijd is er het gebed (‘plant my feet on higher ground’), de belijdenis dat God het ons in Zijn goedheid geeft. Verder vind ik de melodie gewoon heel mooi.”
5) Ontwikkeling: Gen Z neemt haar plek in
“Ik vind het fascinerend hoe de generatie die ‘Gen Z’ genoemd wordt, de afgelopen jaren haar plek inneemt in de samenleving. Als vader van twee ‘Gen Z kinderen’ mag ik dit van dichtbij meemaken. Ik moet bekennen dat ik Gen Z heb onderschat. Een voorbeeld is wat er gebeurde toen het leger van Myanmar in februari 2021 een staatsgreep pleegde. Het viel meteen op dat zo veel jonge mensen een leidende rol pakten in de tegenbeweging: de demonstraties, de opstanden. Ik dacht: dat houden ze niet lang vol, daar hebben ze de ruggengraat niet voor die vorige generaties wel hadden. Maar ik heb me vergist. We zijn nu vier jaar verder, en ondanks dat het leger er hard tegen ingaat, zijn jongeren nog volop actief in het verzet om Myanmar een betere toekomst te geven.”
“Ook dichter bij huis zie ik jongeren van nu met een mate van idealisme, gecombineerd met realisme én creativiteit, die mij inspireert. Ik heb het dan niet alleen over mijn eigen kinderen, waarvan er één bij Jeugd met een Opdracht werkte en de ander nu een tussenjaar in Laos doet. Veel jonge collega’s bij Interserve en andere organisaties zijn heel bewust op zoek naar echtheid. Daarbij durven ze uit te spreken wat ze belangrijk vinden en wat niet, wat ze los willen laten en waar ze helemaal in geloven. Dat spreekt mij enorm aan.”
6) Persoon: Jimmy Carter
“Onlangs is Jimmy Carter overleden, die president van de VS geweest is. In wat er toen zoal over hem verteld werd, zitten elementen die mij erg geïnspireerd hebben. Ik heb het niet over zijn beleid of politieke opvattingen, maar over de weg die hij ná zijn termijn als president – hij heeft één termijn gediend – gekozen heeft. Hij was toen 58 jaar – ongeveer net zo oud als ik nu – en je zou kunnen zeggen dat hij het hoogste bereikt had en dus best zo’n beetje naar zijn pensioen toe zou kunnen werken. Maar er volgde een werkzaam leven van nog eens ruim veertig jaar, waarin hij zich onvermoeibaar inzette voor vrede en gerechtigheid. Hij heeft er ook de Nobelprijs voor de Vrede voor gekregen.”
“Zijn motivatie voor dit werk, en de waarden van waaruit hij het deed, waren onlosmakelijk verbonden met zijn christelijk geloof. En dan zag hij er op foto’s ook nog vaak heel ontspannen uit, een beetje zoals die herder in het schilderij van Van Gogh. Dat moet met zijn geloof te maken hebben, denk ik dan. Die energie, dat vasthouden aan zijn overtuiging en dat dit ook op hoge leeftijd vruchtbaar kan zijn, zijn zeker een voorbeeld voor mij.”
7) Plek: De bergen, zoals rond Morraine Lake (Canada) en de Noorse fjorden
“In het verleden heb ik voor World Concern gewerkt. Toen hadden we elk jaar een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Seattle, in het noordwesten van de VS. Rond zo’n bijeenkomst probeerde ik altijd wat mooie plekken te bezoeken. Een foto van Morraine Lake was voor mij aanleiding om eens door te reizen naar Canada en daarnaartoe te gaan. En het was inderdaad majestueus!”
“Ik heb al van jongs af aan iets met bergen. Dat is – denk ik – begonnen toen ik als zesjarig jongetje met mijn vader mee mocht. Hij was vrachtwagenchauffeur, en moest naar Italië. Ik herinner me nog hoe ik wakker werd in de truckcabine – ik sliep er bovenin in een stapelbedje – en die heerlijk frisse berglucht rook en die prachtige Alpen om me heen zag.”
“Mijn vrouw vindt bergen onhandig, en gaat liever naar zee. Daarom proberen we het op onze vakanties vaak te combineren. De Noorse fjorden stonden sinds ons trouwen al op het verlanglijstje, maar het heeft veertien jaar geduurd voor het ervan kwam. Ook daar is het woord: majestueus! Die uitgestrektheid, die ongerepte stilte, daar gaat mijn hart van open.”
Foto met kano’s: Pixabay