Vriendschap – deel 10 van 12

0
244
Vriendschap is: je hart openen voor elkaar!

Lezen: 1 Samuël 20:24-43

Vers voor vandaag: “Zij kusten elkander en weenden met elkander.” (1 Samuël 20:41b)

Tien kenmerken van vriendschap, gebaseerd op de vriendschap tussen David en Jonathan.
1. Vriendschap is een relatie tussen twee mensen en God
2. Vriendschap wil zeggen dat twee zielen aan elkaar geknoopt zijn
3. Vriendschap is een vorm van liefde
4. Vriendschap is een verbond
5. Vrienden zijn bereid bezittingen met elkaar te delen
6. Vrienden spreken goed van elkaar
7. Vrienden zijn bereid om elkaar te helpen

8. Vrienden delen emoties
Het achtste kenmerk van vriendschap is de bereidheid om je hart voor elkaar te openen. Het verlangen om gevoelens, blijdschap en verdriet met elkaar te delen. Dat deden David en Jonathan. “Zij kusten elkander en weenden met elkander.” (1 Samuël 20:41b) “Hij versterkte zijn vertrouwen op God.” (1 Samuël 23:16b) “Gij waart mij zeer lief.” (2 Samuël 1:26)

Een goede vriend van mij is Toivo, een Finse zakenman. Eens brachten wij met z’n tweeën een paar dagen door op zijn eiland in Finland. Een paar maanden daarvoor was zijn vader overleden. Die gebeurtenis had veel dieper in zijn leven ingegrepen dan hij verwacht had. Met zachte stem vertelde hij mij over de pijn van het verlies van zijn vader. Toen begon deze succesvolle en gerespecteerde zakenman te huilen. Met horten en stoten vertelde hij dat de grootste pijn was, dat hij zijn vader nooit vertelt had hoeveel hij van hem hield. In het gezin waarin hij was opgegroeid werden dat soort dingen niet tegen elkaar gezegd.

Toen hij de laatste keer zijn vader bezocht had hij zich vast voorgenomen om tegen zijn vader te zeggen: “Pappa, ik hou van u”, maar hij had de woorden niet over zijn lippen kunnen krijgen. Dat deed hem veel pijn.
De emoties van mijn vriend raakten mij diep. Spontaan heb ik zijn handen vastgehouden en hem proberen te bemoedigen door te zeggen dat communicatie véél meer is dan alleen maar woorden. Ik zei: “Je hoefde jouw vader niet eens te vertellen dat je van hem hield, omdat hij het wist, hij voelde het.” We hebben samen gehuild en gebeden. We deelden heel diepe emoties met elkaar. Dat kun je alleen maar doen, wanneer het vertrouwen van vriendschap aanwezig is. Tegelijkertijd verdiept het delen van intieme emoties de vriendschap met elkaar.

“O, de troost, de onzegbare troost je bij iemand veilig te voelen; te weten dat je je gedachten noch je woorden hoeft te wegen, maar ze zo allemaal kunt uitstorten als ze zijn, kaf en koren tezamen, in de wetenschap dat een trouwe hand ze opvangt en zift, dan eruit pikt wat de moeite waard is en met de adem der goedheid de rest wegblaast.” (George Eliot)

Toepassing: Emoties delen betekent je ziel delen. Vrouwen doen dat gemakkelijker dan mannen omdat ze van nature meer behoefte hebben aan contact, gesprek, aanraking. Maar ook mannen kunnen leren emoties te uiten en in te gaan op emoties van anderen. Geef daar vandaag eens extra aandacht aan.

Gebed: Heer, help mij om ook in mijn emoties echt te zijn en U te eren. Amen.

© Maximum Life