Vriendschap – deel 7 van 12

0
243
De bereidheid om bezittingen te delen is een kenmerk van vriendschap.

Lezen: 1 Samuël 18:15-30

Vers voor vandaag: “En telkens waren er, die hun bezittingen en have verkochten en ze uitdeelden aan allen, die er behoefte aan hadden.” (Handelingen 2:45a)

Tien kenmerken van vriendschap, gebaseerd op de vriendschap tussen David en Jonathan.
1. Vriendschap is een relatie tussen twee mensen en God
2. Vriendschap wil zeggen dat twee zielen aan elkaar geknoopt zijn
3. Vriendschap is een vorm van liefde
4. Vriendschap is een verbond

5. Vrienden zijn bereid bezittingen met elkaar te delen
“Jonathan trok de mantel uit, die hij droeg, en gaf die aan David, ook zijn wapenrok, zelfs zijn zwaard, zijn boog en zijn gordel.” (Samuël 18:4) Jonathan gaf het beste wat hij had aan zijn vriend David. De bereidheid om bezittingen te delen is zeker een kenmerk van echte vriendschap.

Sinds wij in 1970 betrokken raakten bij fulltime christelijk werk hebben wij met ons gezin geen vast inkomen meer gehad. Al die jaren hebben wij geleefd (en leven wij nog) van giften van christenen die ons werk mogelijk willen maken. Samen met deze ‘vriendenkring’ mogen wij zo de Heer dienen (onder andere door het schrijven en verzorgen van Manna).

Jaren geleden waren mijn vrouw en ik eens bij een bevriend echtpaar op bezoek. Op een gegeven moment zette de vrouw een grote tas voor ons neer. Daar zaten spiksplinternieuwe kleren in. We moesten beiden kleren aantrekken. Ze pasten uitstekend. Toen zei die mevrouw: “Die kleren zijn voor jullie.” Wat was er gebeurd? Deze mensen wisten dat wij leefden van een bescheiden inkomen. Ze waren tot de conclusie gekomen dat wij aan nieuwe kleren toe waren. Die hadden ze toen voor ons gekocht. Een echte daad van vriendschap.

Maar, soms worden wij ook teleurgesteld in vrienden. Eens toen wij in grote financiële problemen verkeerden, bezocht ik een goede vriend van mij. Hij was directeur/eigenaar van een grote fabriek. Ik vroeg hem of hij mij wat geld kon lenen om ons te helpen door deze moeilijke tijd te komen. Hij vertelde mij dat hij op het moment geen geld beschikbaar had. Van zijn dochter hoorde ik een paar dagen later dat ze een tuinier de opdracht hadden gegeven hun tuin bij te werken. Kosten 70.000 gulden. Een spreekwoord zegt dat men in nood zijn vrienden leert kennen. Beter gezegd: nood schift vrienden.

Maar niet alleen delen vrienden materiële zaken met elkaar. Veel belangrijker nog is dat ze gedachten en gevoelens met elkaar delen. Toen onze dochters in de tienerjaren waren, hingen ze soms urenlang aan de telefoon met vriendinnen. Natuurlijk ontmoetten zij elkaar op school ook, maar dat was kennelijk niet voldoende om alle gedachten en gevoelens met elkaar te delen.

Ik heb u verteld over mijn Spaanse vriend Josep. Met hem kan ik over alles praten. Niet alleen over de goede dingen van het leven of over die situaties waarbij ik mijzelf goed kan afschilderen, maar ook over de moeilijke zaken of die dingen waarin ik heb gefaald. Ik kan deze gedachten en gevoelens met hem delen en ik weet uit ervaring dat ik hem vertrouwen kan. Hij zal zeker geen misbruik maken van mijn ontboezemingen.

Toepassing: Bent u bereid om uw bezittingen, uw tijd, uw gedachten, uw gevoelens met uw vriend of vriendin te delen? Maak dat vandaag eens praktisch. Neem eens een stap om te delen; te geven. Geef iets belangrijks van uzelf als uiting van uw vriendschap.

Gebed: Heer, bewerk in mij een gevend hart voor mijn vrienden/vriendinnen. Amen.

© Maximum Life