Extra hulp nodig tijdens barre winters


Al 50 jaar helpt Zending over Grenzen mensen in Oost-Europa uit de armoede. Die hulp is juist in deze tijd van het jaar heel hard nodig. Daarom houdt Zending over Grenzen elke winter een Voedselpakkettenactie voor de allerarmsten.

Simpelweg overleven is voor mensen die in armoede leven het hele jaar door een uitdaging. De winter zorgt voor nog meer complicaties in Oost-Europa. Er is minder werk omdat de bouw en landbouw stil liggen, afgelegen dorpen zijn moeilijk bereikbaar vanwege sneeuwval en de stookkosten zijn hoog. Gezinnen met weinig inkomsten moeten vaak kiezen of ze hun geld uitgeven aan eten of aan stookhout, áls ze daar al geld voor hebben.

Uitpakken met Kerst
Zending over Grenzen steunt kansarme gezinnen het hele jaar door met praktische (eten, kleding, stookhout) en emotionele hulp. Daarnaast houden ze elke winter een Voedselpakkettenactie. Met een extra voedselpakket bieden ze mensen in nood een bruikbaar extraatje in de winterperiode. Met het oog op de recent gestegen prijzen, is zo’n pakket momenteel hard nodig in veel gezinnen. Dankzij dit pakket kunnen mensen in deze tijd van het jaar ook uitpakken met Kerst. Bovendien staat een voedselpakket symbool voor liefde en zorg. Gezinnen in nood weten daardoor dat ze er niet alleen voor staan.

Leven is constante strijd
Een voorbeeld van mensen die een voedselpakket van Zending over Grenzen ontvangen, zijn Dimitar (24) en Stefka (22) uit Bulgarije. Ze worstelen hun leven lang al met armoede. Het gezin woont in een krakkemikkig huisje, bestaande uit één kamer. Ze hebben geen badkamer of stromend water en alleen een buiten-wc. Stefka zorgt voor de kinderen en Dimitar doet zijn best om als bouwvakker de kost te verdienen. Zoals veel mensen die in armoede opgroeien, heeft geen van hen een opleiding gehad. De werkgelegenheid in hun buurt is slecht en het leven is eenzaam en een constante strijd. Ze voelen zich geïsoleerd van de maatschappij.

Kerst zonder eten
Kerst – een feest waarbij het draait om samenzijn met familie, eten en cadeautjes – is voor Dimitar en Stefka alleen maar een bevestiging van hoe miserabel hun leven is. “Terwijl iedereen Kerst aan het vieren is, zitten wij ons af te vragen of we überhaupt wel iets te eten hebben,” zegt Stefka met tranen in haar ogen. Het gezin is inmiddels opgenomen in het gezinssponsorprogramma van Zending over Grenzen, zodat ze regelmatig praktische en geestelijke hulp krijgen. En dus ook een voedselpakket, gevuld met eten, basisbenodigdheden, lekkernijen en lectuur over de echte betekenis van Kerst.

Vreugde brengen is grootste cadeau
Emil, lokale gezinscoach bij Zending over Grenzen, laat het gezin graag weten hoe geliefd ze zijn. Hij bracht Stefka en Dimitar een voedselpakket en wat kleinigheidjes voor de kinderen. Emil vertelt: “De kinderen vlogen op de lekkernijen af alsof ze al dagen niet gegeten hadden. Een ontroerend, maar verdrietig beeld. Stefka krijgt tranen in haar ogen van geluk als ze de inhoud van de doos ziet. Ze zegt: “Ik ben vaak de straat op gegaan om te bedelen, zodat ik eten kon kopen voor de kinderen. Voor ons is dit voedselpakket een beantwoord gebed, waarmee we Gods liefde, zorg en genade zien. Dank jullie wel, nu kunnen wij ook Kerst vieren.” Emil vertelt dat het hem nog altijd enorm raakt als hij de gezichten van de kinderen ziet als ze de pakketten openmaken. Dit moedigt hem aan om door te gaan met zijn werk en altijd het goede proberen te doen, zoals God ons leert. Voor hem persoonlijk is vreugde brengen in gezinnen als deze, het grootste cadeau van het jaar.

Doneer een voedselpakket!
Wilt u ook vreugde brengen? Doneer dan aan de Voedselpakkettenactie van Zending over Grenzen. Met uw bijdrage geeft u mensen in armoede genoeg eten om de winter door te komen en laat u hen weten dat ze er niet alleen voor staan. Laat mensen in Oost-Europa niet in de kou staan!

Doneren kan via zendingovergrenzen.nl