Home > kort nieuws > 212 nieuwe Bijbelvertaalprojecten gestart in 2022

212 nieuwe Bijbelvertaalprojecten gestart in 2022

door | 6 april 2023 | kort nieuws

De jaarlijkse statistieken van het wereldwijde Bijbelvertaalwerk zijn bekend. Uit onderzoek blijkt dat van de ruim 7.300 talen momenteel 724 talen over een volledige Bijbel beschikken en bijna 3.000 over een deel van de Bijbel. Wycliffe-directeur Bram van Grootheest: “Ik ben zeer dankbaar voor de start van 212 nieuwe Bijbelvertalingen. Wel wordt de uitdaging om nieuwe vertaalprojecten te starten steeds groter. De meeste mensen die nog geen toegang hebben tot een Bijbel in hun eigen taal wonen in gesloten gebieden. Dat zijn landen waar het christendom niet is toegestaan.”

Mijlpaal: ruim 200 nieuwe Bijbelvertaalprojecten gestart in één jaar!

“Aan de hand van de statistieken kunnen we stellen dat het Bijbelvertaalwerk onverminderd hard doorgaat. Waar vorig jaar nog 1.892 talen wachtten op de start van een Bijbelvertaalproject, zijn dat er nu 1.680. Een daling van maar liefst 212 talen in één jaar tijd dus. Dat is ongekend veel en daar zijn we erg dankbaar voor”, aldus Wycliffe-directeur Bram van Grootheest. “Wel wordt de uitdaging om nieuwe vertaalprojecten te starten steeds groter. De meeste mensen die nog geen toegang hebben tot een Bijbel in hun eigen taal wonen in gesloten gebieden. Dat zijn landen waar het christendom niet is toegestaan.”

“Ruim 1,45 miljard mensen hebben nog geen toegang tot de Bijbel.”

Gesloten gebieden

Veel gesloten gebieden bevinden zich in Afrika en met name Azië. In Azië hebben bijvoorbeeld 112 miljoen mensen geen enkel Bijbelvers in hun eigen taal. “In veel Aziatische landen is het Evangelie verboden”, vervolgt Van Grootheest. “Ook neemt de onrust wereldwijd toe, waardoor Bijbelvertaalwerk in de verdrukking komt. De steun van Nederlandse christenen, zowel door gebed als giften, is en blijft hard nodig!”

Foto: Wycliffe Bijbelvertalers

Lees ook