Home > kort nieuws > Christelijke bloeitijd Libië herleeft in ‘Project Marcus’

Christelijke bloeitijd Libië herleeft in ‘Project Marcus’

door | 18 november 2022 | kort nieuws

Marcus was de apostel die naar Libië (en Egypte) trok om het Evangelie van Jezus Christus bekend te maken. In de eerste vijf eeuwen van het christendom werd deze regio gekenmerkt door christelijk leiderschap, waaraan wij in Europa veel te danken hebben. Toen ‘wij in Europa’ nog niets wisten van schriftuitleg en bijbelse ethiek, waren Leptis en Cyrene bekend als steden waar men zich daar al wel mee bezighield.

Nu, eeuwen later, zijn we deze christelijke geschiedenis van Libië bijna vergeten. Toch zijn er nu – in de 21e eeuw – nog steeds christenen in Libië. Het zijn er niet veel en ze hebben het moeilijk, maar de Libische kerk groeit. Met Project Marcus wil Arab Vision de christelijke wortels van Libië laten zien: zowel christenen als moslims hebben vaak geen idee dat hun land ooit zo’n bloeiende christelijke gemeenschap had. Toch is het hele land nog vol van – grotendeels onontdekte – overblijfselen van deze vroege kerk.

zowel christenen als moslims hebben vaak geen idee dat hun land ooit zo’n bloeiende christelijke gemeenschap had

6 korte programma’s

De apostel Marcus zelf gaat in 6 korte programma’s vertellen hoe hij het evangelie naar Libië bracht, en hoe zich dat verder verspreidde over Noord-Afrika. Daarna vertellen 21e-eeuwse Libische christenen over hun geloof nu. Zo gaan Libiërs kennis maken met het eeuwenoude geloof in hun eigen land. Via de programma’s op social media platforms als Facebook, Instagram en YouTube worden mensen in Libië bereikt en gaat het team van Arab Vision met hen in gesprek. Ook verwacht Arab Vision dat Project Marcus zal worden uitgezonden door haar satelliet TV partners.

Jubileumproject

Project Marcus is het jubileumproject van Arab Vision in 2022 (de organisatie bestaat 25 jaar). Wil je meer over het project weten, mail dan naar contact@arabvision.nl. Wil je financieel bijdragen aan de productie van Project Marcus? Dat kan via iDEAL op de website arabvision.org/nl of door een gift over te maken op rekening NL52INGB0005037361 t.n.v. Arab Vision, Project Marcus.

Bron: Dit artikel is een samenvatting van een artikel uit de nieuwsbrief van Arab Vision.
Foto: De kust van Libië / Pixabay

Tags:

Lees ook