Veel mensen kennen de ‘ranglijst christenvervolging’ die jaarlijks Open Doors publiceert. Stichting GlobalRize koos als invalshoek ‘onbereikte volken’ bij de derde editie van hun ranglijst. De ranglijst bestaat uit volken met minder dan één procent christenen. Van de ruim 16.000 volken geldt voor meer dan 6.000 van hen. Prominent bovenaan de ranglijst staat het Bengaalse volk uit Bangladesh. Met 157 miljoen mensen zijn er meer dan twee keer zoveel Bengalen onbereikt als welke andere onbereikte bevolkingsgroep dan ook.
Opvallend is dat de hele door GlobalRize gepubliceerde lijst tien procent van de wereldbevolking omvat, terwijl er maar twintig volken op staan. 34 procent van de werelbevolking is onbereikt met het evangelie en verdeeld over meer dan 6000 volken. Maar slechts twintig volken met ieder meer dan zeventien miljoen mensen nemen tien procent voor hun rekening. Iets anders wat opvalt aan de lijst is hoe onbereikt veel van de volken zijn. Het criterium om op de lijst terecht te komen, was dat minder dan één op de honderd mensen van een volk christen zijn. Maar bij vijftien van de twintig blijkt zelfs minder dan één op de duizend christen te zijn.
India onbereikt
Volken uit India nemen een bijzondere plaats in op de lijst. Acht van de twintig volken zijn in India te vinden. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het juist in India heel moeilijk is te definiëren wat een volk is. Naast taal spelen cultuur en kaste een belangrijke rol. Ongeveer 2000 van de 2300 volken in India zijn onbereikt.
Turken en Marokkanen
Met elf van de twintig vormen moslimvolken een meerderheid op de lijst. Twee volken zijn in Nederland heel bekend: de Turken (op plaats drie) en Marokkaanse Arabieren (op plaats veertien). Visser: “Jaar na jaar wijst dat de Nederlandse kerk op de bijzondere mogelijkheid die zij heeft om onbereikten te bereiken.”
#NoChoice
Veertien zendingsorganisaties en vier ondersteunende organisaties hebben met de campagne #NoChoice de handen ineengeslagen om aandacht te vragen voor de onbereikten. Zij zetten zich ook in voor de verkondiging van het evangelie onder de onbereikte volken van deze lijst.
Meer informatie staat op de website van GlobalRize
Foto: Unsplash.com / Kaart: GlobalRize