Home > kort nieuws > Gezinscoach Sergiy Soroka uit Oekraïne ziet zijn werk compleet veranderen

Gezinscoach Sergiy Soroka uit Oekraïne ziet zijn werk compleet veranderen

door | 6 augustus 2023 | kort nieuws

“Het overvliegen van een regulier vliegtuig zorgt voor extreme angst bij kinderen. Ze vluchten meteen richting de schuilkelder. En valt er per ongeluk een boek of iets anders op de grond, dan verstijven de mensen omdat ze denken dat het de zoveelste raketinslag is.” Sergiy Soroka is gezinscoach bij Zending over Grenzen, Oekraïne. Hij ziet dagelijks wat de oorlog met mensen doet. Sinds de start van de oorlog (24 maart 2022) vraagt zijn werk opeens veel meer van hem en zijn overige collega’s.

Communicatiemedewerker Alyona Maxymchuk vertelt: “We hadden nooit eerder ervaren hoe het was om te midden van een oorlog te leven en mensen wisten niet wat hen de volgende dag te wachten stond, of zelfs wat hen de volgende minuut te wachten stond. Onze vrijwilligers en de kerken waarmee we samenwerken waren heel begaan met het lot van de vele vluchtelingen die hier vol angst en wanhoop aankwamen. Ons team heeft de vluchtelingen 24/7 opgevangen, hen voorzien van warme dranken en brood en hen naar kerken gebracht waar ze konden blijven slapen. In het begin was de vluchtelingenstroom enorm, en als gevolg daarvan was de werkdruk ook uitputtend, zowel lichamelijk als geestelijk. In Rivne – steunpunt en kantoor van Zending over Grenzen in Oekraïne – hebben we duizenden vluchtelingen opgevangen, maar we hebben ook veel noodhulp in andere delen van het land verleend. In de zomer stabiliseerde de situatie een beetje, maar nu vangen we weer mensen op uit onlangs bevrijde delen, die compleet in puin liggen door de oorlog.

Traumazorg
Zending over Grenzen is zich bewust van de extra druk op de lokale medewerkers. Gezinnen, kinderen en ouderen hebben te maken met allerlei soorten verdriet en verlies, kampen met trauma en PTSS, én voor velen geldt dat ze nog verder in armoede zijn geraakt vanwege de oorlog. Toen de Bible Society specifieke training op gebied van traumazorg aanbood, heeft Zending over Grenzen deze dan ook van harte aangegrepen. Zo worden de lokale gezinscoaches en overige medewerkers toegerust om de broodnodige hulp en zorg te kunnen blijven bieden.

Verlangen naar vrede
De mensen in Oekraïne zijn moe, ze willen nog maar een ding: vrede!
Zullen ze deze Kerst in vrede kunnen vieren? En wat als de oorlog nog langer gaat duren?
Lees op zendingovergrenzen.nl/vrede hoe mensen in nood worden gesteund in deze moeilijke tijden.

Lees ook