Dit jaar staat bij Kom over en help in het teken van het 50-jarig jubileum. Wat in 1974 begon met het smokkelen van Bijbels, is uitgegroeid tot een professionele organisatie waar medewerkers en vrijwilligers zich vanuit hun hart inzetten voor mensen in Oost-Europa die leven in kwetsbare omstandigheden.
Dat dit nodig is, blijkt uit de actualiteit. Gerben Heldoorn, directeur van Kom over en help: “Binnen ons werkgebied signaleren we instabiliteit. Denk alleen al aan de voortdurende oorlog in Oekraïne, onrust in Armenië, veel kwetsbare ouderen in Moldavië en de hoge werkloosheid in landen als Oezbekistan en Albanië. Ook in de toekomst hopen we veel mensen te blijven helpen als het gaat om onderwijs, activiteiten rondom werk en inkomen en maatschappelijke zorg. We danken onze trouwe donateurs voor hun grote betrokkenheid in de vorm van gebed en giften. Ook vergeten we de inzet van de vele vrijwilligers niet, zonder hen kan een organisatie als de onze onmogelijk bestaan.”
Bijbelsmokkel
De ontstaansgeschiedenis van Kom over en help heeft alles te maken met het vroegere IJzeren Gordijn en het communisme. Christenen in Nederland, met een groot hart voor broeders en zusters achter het IJzeren Gordijn, smokkelden Bijbels en christelijke lectuur naar Centraal- en Oost-Europa. Gerben: “Anno 2024 speelt die Bijbel nog steeds een onmisbare rol in ons werk. Partners getuigen vaak van Gods goedheid en genade in hun leven en werk. Dat geeft een verbinding die verder gaat dan het geven van geld voor projecten. Samen bidden, samen zorgen delen, samen God danken en samen zingen zijn onmisbare elementen in de samenwerking.”
Samenwerking met christelijke hulporganisaties
Na de val van het IJzeren Gordijn maakte Kom over en help het mede mogelijk om Bijbels en christelijke lectuur te vertalen. Ook was de organisatie betrokken bij kerkbouw en diaconale hulp voor kinderen en gezinnen in armoede. Die armoede, maar ook de schrijnende situaties in de staatstehuizen, werd steeds meer zichtbaar. Kom over en help heeft al die jaren een antwoord willen geven op de vraag uit Oost-Europa. De tijden veranderen en dus ook de vragen en antwoorden veranderen. Door samen te werken met christelijke partners in de landen waar we werken, maar ook met andere organisaties in Nederlandhulpverlening. Veel van deze partnerorganisaties werken samen met overheden, het lokaal maatschappelijk middenveld en lokale kerken.
Jubileumproject
In de afgelopen 50 jaar heeft Kom over en help op verschillende gebieden licht en hoop mogen verspreiden. Een mooi voorbeeld hiervan is het jubileumproject van Bethania. Vanuit deze partnerorganisatie in Moldavië ontvangen kinderen liefde en zorg, verwaarloosde ouderen voedsel en persoonlijke verzorging. Het kassenproject biedt gezinnen de mogelijkheid om in hun eigen levensonderhoud te voorzien door groente te verbouwen en te verkopen. Gerben: “We voelen ons geroepen om ook de komende tijd verbindend, ondernemend en toegewijd bezig te zijn, samen met onze partners, maar ook met de achterban in Nederland.”
Bron en foto: Kom over en Help