139 #MeToo

0
30

Ook één op de twee christelijke vrouwen slachtoffer van geweld!

In Nederland heeft 45 procent van de vrouwen te maken of te maken gehad met (seksueel) geweld. Hoewel het onderzoek van Tear nog loopt, blijkt uit de eerste indicatie dat dit onder christelijke vrouwen niet anders is.
Het is tijd dat kerken hun ogen openen voor dit grote probleem. Tear is daarom een campagne begonnen om het geweld tegen vrouwen te stoppen: Resister.

Uw mening: 139-Ik ben seksueel misbruikt!

“Tear richt zich wereldwijd op het bestrijden van onrecht”, vertelt campagneleider Hanna van der Horst. “Ook willen wij christenen, zowel in kerkverband als individueel, mobiliseren om tegen onrecht in actie te komen.
Nu kun je wel steeds naar het buitenland kijken als het gaat om onrecht en mensen oproepen om ons in die strijd te steunen, feit is wel dat ook in Nederland van alles aan de hand is. Uit cijfers blijkt dat 45 procent van de vrouwen het slachtoffer is van geweld, al dan niet seksueel. Dat is bijna één op de twee vrouwen!

Nederland staat hiermee in de top drie van de EU-landen. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten en moeten we aandacht hebben voor dit onrecht heel dichtbij.”

MeToo
In oktober kwam er veel aandacht voor dit probleem toen verschillende vrouwen Hollywood-producent Harvey Weinstein beschuldigden van seksuele intimidatie. Veel vrouwen gebruikten de hashtag #MeToo om duidelijk te maken dat zij ook het slachtoffer waren van seksueel geweld, ook in Nederland. “Ik vind #MeToo een goede zaak”, stelt Van der Horst. “Heel lang is dit onderwerp onder het tapijt geschoven. Terwijl zoveel vrouwen ermee te maken hebben. Wij wilden met een peiling specifiek kijken naar christelijke vrouwen.

Wat mij opviel is dat toen wij onze enquête uitzetten, 80 procent van de mannelijke voorgangers reageerde met: ‘er is zeker wat aan de hand, maar niet in onze kerk’. Als dat waar zou zijn, hebben christelijke vrouwen weinig last van geweld. De realiteit is helaas anders. De indicatie is dat christelijke vrouwen minstens net zoveel daarmee te maken hebben.”

Geweld
Op dit moment is het onderzoek van Tear nog niet afgerond, het definitieve cijfer is nog niet bekend. “Maar we zien dus wel dat dit een groot probleem is. Het gaat dus zeker niet perse om geweld in de kerk. Ik sprak onlangs met een vrouw over dit onderwerp en zij reageerde eerst zo van ‘daar heb ik nooit mee te maken gehad’. Maar toen we wat doorspraken kwam deze vrouw met het verhaal dat ze was belaagd en van de fiets was afgetrokken. Zij zag dit niet als geweld, vond dat dit kon gebeuren.

Dat is natuurlijk heel raar. Alsof dit geaccepteerd is. En zo zijn er heel veel voorbeelden te geven. Mensen moeten zich realiseren dat er veel verschillende vormen zijn van geweld. Van zogenoemde lichte vormen als intimidatie tot verkrachting en verwondingen; en alles wat daar tussen zit. Duidelijk moet zijn dat geweld nooit mag gebeuren.”

Kerken
Van der Horst pleit ervoor dat (seksueel) geweld bespreekbaar wordt gemaakt in de kerken. “Het stoppen van geweld begint met het uitspreken. Het is belangrijk dat kerken ontdekken dat seksueel geweld een belangrijk thema is, juist omdat zoveel mensen, voornamelijk vrouwen, ermee te maken hebben.

Voorgangers, benoem het in een preek. Bespreek het in kringen. Ga erover met je tieners in gesprek en zelfs met kinderen kun je het erover hebben op hun niveau. Daarnaast moet je als kerk ook beleidsmatig hiermee aan de slag. We merken dat voorgangers en pastoraal werkers vaak verlegen zitten met situaties rond seksueel geweld. Zorg daarom voor vertrouwenspersonen die hier speciaal voor zijn getraind. Verder zijn er protocollen nodig waarin de procedures rond seksueel geweld geregeld zijn.”

Openheid
Van der Horst hoopt dat er openheid in kerken komt over dit onderwerp. In oktober kwam er een misbruikzaak in de media die zich afspeelde in de kerk House of Heroes. De voorganger probeerde de zaak uit de openbaarheid te houden. “Het slechtste wat je kan doen is het misbruik onder het tapijt stoppen. Er is dan vooral de angst dat de aandacht de kerk zal gaan schaden. Er wordt dan niet goed gereageerd.

Helaas zie je dat het slachtoffer dan vragen krijgt alsof zij de dader is. Ook zie je dat vaak het slachtoffer de kerk verlaat, terwijl de dader gewoon blijft. Dergelijke dingen mogen niet gebeuren. De kerk moet een veilige plek zijn. Ik hoop dat door de campagne er veel meer openheid in kerken komt rond het onderwerp van seksueel geweld. En ook dat juist mannen in de kerk gaan opstaan en laten zien hoe je als man met vrouwen kan omgaan op een waardevolle manier. Juist christelijke mannen kunnen daar een geweldig voorbeeld in zijn!”

Resister
Meer informatie over de campagne is te vinden op https://resister.tear.nl/