Gospel Recordings voor ‘dichtbij’

0
143
Gospel Recordings Nederland (GRN), die wereldwijd via geluidsdragers in allerlei talen het Evangelie verspreidt, doet dat graag ook dichtbij. De 5fish-app biedt het Evangelie in bijna 6.300 talen en dialecten op de telefoon aan, waarmee men onder meer asielzoekers en vluchtelingen kan bereiken in eigen taal.

“Als je bewust mensen in contact wilt brengen met het Evangelie en de boodschap van Jezus kom je bij asielzoekers in het Nederlands vaak niet ver”, zegt GRN. “Een getuigenis kan dan door gebrek aan taal tot onbegrip leiden of tot een abrupt einde van het gesprek.”

Maar er zijn natuurlijk andere middelen om het Evangelie te verspreiden onder bijvoorbeeld ouderen, in ziekenhuizen, buitenlandse studenten en mensen die slecht kunnen lezen of schrijven (en dus afhankelijk zijn van wat zij kunnen horen). Ook havenevangelisten, die bemanningen van zeeschepen in Nederlandse havens bezoeken, maken er gebruik van.

Ouderen
“Oudere mensen vergeten soms ‘vreemde’ talen die ze geleerd hebben en ‘keren terug’ naar de taal uit hun kindertijd”, weet de organisatie. “Ze genieten vaak van het luisteren naar Evangelieboodschappen en muziek in een taal die ze nog begrijpen. Ze voelen zich hierdoor op hun gemak en het kan zelfs van eeuwigheidswaarde zijn.”

Ziekenhuizen
Ook in ziekenhuizen spreken patiënten soms slecht Nederlands. Men kan dan gesproken en gezongen Evangelieboodschappen op de smartphone van de patiënt zetten, de 5Fish-app installeren of hen een goedkope audiospeler met audiobestanden in hun eigen taal geven, waardoor ze uren kunnen luisteren.

Buitenlandse studenten spreken vaak slecht of geen Nederlands, maar hun eigen moedertaal uiteraard zeer goed. Wie hen iets over Jezus uit wil leggen komt met Nederlands niet ver en wachten totdat ze voldoende Nederlands spreken duurt misschien nog jaren. Met de mogelijkheden die GRN biedt, kunnen ze in hun eigen taal iets laten horen over Jezus.  Met de 5Fish-app, cd’s, dvd’s en audiospelers dus.  Er zijn er dus de laaggeletterden. Voor hen heeft GRN opnames in het Nederlands, die men op CD kan bestellen.

Land- en tuinbouw
In grote delen van Nederland wonen en werken groepen buitenlandse mensen die bijvoorbeeld komen helpen bij het oogsten van groenten en fruit. Veel van deze mensen spreken gebrekkig of geen Nederlands, waardoor kerken moeilijk in contact met ze kunnen komen. Voor hen lijken de mogelijkheden van GRN ideaal.

5fish is een app voor smartphones en tablets die beschikbaar is op iTunes, Android en de webbrowser (5fish.mobi). Daarmee kan men bijbelboodschappen in bijna 6.300 talen en dialecten downloaden, op smartphone of tablet zetten en vervolgens gemakkelijk delen.