‘Ark van Noach’ rampt boten op Urk

0
166
De VerhalenArk van Aad Peters, een replica van de ark van Noach, is woensdag door de storm op drift geraakt in de haven van Urk. Het gevaarte ramde daardoor tal van andere schepen, vooral plezierjachten. De KNRM redde de zeven mensen en  de dieren die aan boord van de ark waren, die 70 meter lang en ongeveer 13 meter hoog is.

Volgens de op Urk wonende visser Pieter Molenaar braken de zware kabels. “Ik zag hoe de ark minstens vijf jachten vernielde die aan de andere kant van de haven lagen.”

Ook de dieren in de ark werden gered. “Maar er ware ook slangen aan boord en ik weet niet zeker wat daarmee is gebeurd,” zegt Molenaar, die als eerste bij het ongeluk was. Volgens hem kan men zich afvragen of het gemeentebestuur wel genoeg deed om het ongeluk te voorkomen. “Het wist dat er een zware storm op komst was.”

Het model van de ark van Noach was een welkome toeristische attractie op Urk. Het vaartuig werd in 2010 door poppenspeler Aad Peters gekocht van de Noord-Hollandse bouwer Johan Huibers, die later een nieuw (nog groter en volgens hem getrouwer aan de Bijbelse afmetingen) model bouwde, waarmee hij ook naar het buitenland reisde. Peters maakte van de eerste ark een Bijbels themapark. Het ongeluk van woensdag ermee was overigens niet het eerste. In 2016 kwam het vaartuig in botsing met een patrouilleboot van de Noorse kustwacht in de haven van Oslo.