Deining over christelijk kinderboek evolutie

0
208
Directeur Els van Dijk mag dan in haar Evangelische Hogeschool het congres ‘Schepping en evolutie’ loyaal hebben toegelaten, de daar gepropageerde evolutieleer heeft vervolgens voor heel wat deining in christelijke kringen gezorgd.

Het congres hield verband met de presentatie van het kinderboek ‘Het geheime logboek van topnerd Tycho’ door Corien van Oranje en Cees Dekker, uitgebracht door uitgeverij Jongbloed. Dat gaat over een jongen die, zoals de auteurs menen, er achter komt dat evolutie en geloof in God goed samengaan. In een door andere wetenschappers dan Dekker (maar ook door bijvoorbeeld Feike ter Velde, Bert Dorenbos en Zoeklicht-directeur Frits Boekhoff) ondertekende Open Brief in ND en RD, wordt gezegd dat christenen die de evolutieleer met de Schrift willen combineren, grote concessies aan de Bijbel doen.

Van Dijk vertelde eerder in het ND dat men in deze tijd nu eenmaal studenten niet alleen het creationisme kan voorschotelen. Haar tegenstanders herinneren er aan dat ooit kritiek op toenemend geloof in evolutionisme een oorzaak was van de oprichting van zowel EH als EO. Maar de tijdgeest heeft blijkbaar het denken nogal veranderd. Bij de EO belijden boegbeelden als Andries Knevel nu openlijk de evolutie en ook de EH kiest blijkbaar niet meer onvoorwaardelijk voor het creationisme.

De open Brief in de christelijke kranten was een initiatief van Frans Gunnink van de website www.scheppingofevolutie.nl