Graham: Duizenden Vietnamezen kozen voor Christus

0
54
Franklin Graham (zoon van Billy Graham) zegt dat minstens 4500 mensen de Here Jezus hebben aanvaard tijdens een tweedaagse campagne in de hoofdstad Hanoi van Vietnam.

Door Johan Bos

Gemiddeld waren er 10.000 bezoekers in het stadion gedurende het door hem geleide twee dagen durende ‘Love Hanoi Festival’. Het land heeft een communistisch regime, dat geneigd is christenen te onderdrukken, maar Graham probeerde de regeringsleiders ervan te overtuigen dat christenen de beste burgers zijn.

Op de tweede avond was er gebrek aan nazorgers. Volgens Graham waren er in het publiek wel mensen die de nazorgcursus hadden gedaan, maar niet waren ingedeeld voor die avond. Zij schoten snel te hulp. “Velen huilden van vreugde toen zij zagen wat God deed”, vertelt Graham. “Wij juichen met hen en met de engelen in de hemel voor allen die reageerden op Gods aanbod van redding en nieuw leven door belijdenis en geloof in Zijn Zoon Jezus Christus.”

Iedere bekeerling kreeg een boekje waarin werd uitgelegd hoe men een diepere relatie met de Here Jezus krijgt. Graham hoop dat de regering door het festival anders naar christenen gaat kijken. “Ik hoop dat de regering inziet dat christenen geen vijanden zijn, maar tot de beste burgers van Vietnam behoren”, vertelde hij aan persbureau Associated Press.

Intussen zegt het ministerie van buitenlandse zaken in een jaarverslag over religieuze vrijheid dat die de Vietnamese autoriteiten doorgaan met het beperken van activiteiten van niet erkende groeperingen, waaronder huiskerken. Verscheidene kerkleiders spreken over diverse vormen van verdrukking, waaronder gevangenisstraffen, reisbeperkingen, vernieling van eigendommen enzovoort.

De priester Thadeus Nguyen Van Ly, stichter van de democratische beweging Bloc 8406, werd vorig jaar vrijgelaten na acht jaar celstraf op beschuldiging van het leiden van tegen de regering gerichte propaganda. Volgens mensenrechten organisaties zitten meer dan 100 Vietnamezen gevangen wegens vredelievende religieuze en politieke activiteiten.

Graham zegt dat zijn campagne van nog niet eerder in Vietnam vertoonde omvang was en daaraan geen voorwaarden door de regering warden gesteld. Overigens gaven zij, terwijl de campagne een jaar voornbereiding kostte, pas een week van tevoren vergunning voor de evangelisatie happening. In de organisatie participeerden ruim 500 kerken in noordelijk Vietnam.

Onder de 95 miljoen inwoners van Vietnam bevinden zich 6,5 rooms katholieken en meer dan  een miljoen protestanten. De meerderheid is boeddhist. Graham denkt dat het aantal toegewijde christenen zal toenemen.