Internationale belangstelling voor Dwarsligger®

0
295
Het is ‘alle hens aan dek’ bij drukkerij Royal Jongbloed in Heerenveen. Vanuit de hele wereld melden zich uitgeverijen om te informeren naar de mogelijkheid om boeken in dwarsliggerformaat op de markt te brengen. ‘In 2009 lag de eerste Dwarsligger® in de Nederlandse boekhandel,’ zegt Matthy Groen, CFO van Royal Jongbloed. ‘Nu staan we voor een internationale doorbraak.’

Dwarsligger
Onlangs verscheen bij Penguin Random House in de Verenigde Staten een box met vier boeken van bestsellerauteur John Green als Dwarsligger®. De uitgave zorgde voor een hausse aan publiciteit. Voorname kranten als The Washington Post en The New York Times besteedden uitgebreid aandacht aan ‘the flipback books’.

‘Toen ik de boeken voor het eerst zag, waren ze een soort openbaring voor mij,’ vertelt uitgever Julie Strauss-Gabel in The New York Times. ‘Ik begon onmiddellijk een concept uit te werken voor onze eigen uitgeverij Dutton voor Young Adult-lezers.’ Het Amerikaanse magazine Real Simple stelde vast dat de Dwarsligger® ‘het lezen voor eens en altijd zal veranderen’.

‘Het nieuws werd overgenomen door media in China en Australië, waardoor het nu net is alsof we het boek opnieuw hebben uitgevonden, terwijl we voor de Europese markt al honderden titels hebben gedrukt,’ zegt Groen. ‘Maar al die aandacht is enorm vleiend.’

De Dwarsligger® wordt gezien als een interessant alternatief voor de mobiele telefoon, die het leesgedrag van jongeren ingrijpend beïnvloedt. Het boekje heeft het formaat van een mobiel. Je kunt het meenemen in je achterzak en dankzij het ultradunne papier ‘swipet’ de jongere als het ware door de pagina’s.

‘Dat Penguin Random House voor de introductie van Dwarsligger® in Amerika voor John Green heeft gekozen, is geen toeval,’ zegt Groen. ‘De auteur is enorm populair onder jongeren en heeft 3,5 miljoen volgers op social media. Wereldwijd zijn meer dan 50 miljoen exemplaren van zijn boeken over de toonbank gegaan. De uitgever heeft er alle vertrouwen in dat Greens titels ook in ons dwarse leesconcept aanslaan en heeft al plannen klaarliggen voor nog meer uitgaven in 2019.’

Bij de salesafdeling van Royal Jongbloed staat de telefoon roodgloeiend. Vanuit de hele wereld informeren uitgeverijen naar de mogelijkheid om titels als Dwarsligger® te drukken. ‘Al die belangstelling stemt ons enorm trots. Dwarsligger is een prachtig Nederlands product. Het zou geweldig zijn als we vanuit Heerenveen het lezen wereldwijd een nieuwe impuls kunnen geven. Wat dat betreft kijken we uit naar mooie, nieuwe samenwerkingsverbanden,’ aldus Groen.

Innovatie van Royal Jongbloed
Dwarsligger® is een Nederlandse innovatie van Royal Jongbloed. In 2009 rolde het eerste exemplaar van de printband. Royal Jongbloed is het enige bedrijf ter wereld waar dwarsliggers worden gedrukt. Het bedrijf (sinds 1862) is gerenommeerd bijbeldrukker en gespecialiseerd in druk op ultradun papier (tot 22 grams).

Voor meer informatie over de Dwarsligger® kijkt u hier. Wilt u het complete artikel uit The New York Times lezen? Kijk dan hier. En als u meer wilt weten over ons grafische bedrijf, vindt u hier meer informatie.