NBG gaat weg bij Jongbloed

0
176

Drukkerij en uitgeverij Jongbloed, bekend als producent van Bijbels, verliest op termijn het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) als klant. Het NBG gaat de Bijbels zelf uitgeven en in fasen wordt de samenwerking met Jongbloed in Heerenveen afgebouwd.

Volgens directeur Rieuwerd Buitenwerf denkt het NBG beter Bijbels te kunnen verspreiden als het die zelf uitgeeft.  Hij zegt dat de meeste Bijbelgenootschappen in de wereld dat ook zo doen. Met Royal Jongbloed is volgens het NBG afgesproken dat de samenwerking ‘zorgvuldig en stapsgewijs’ wordt afgerond. Het komt er op neer dat steeds minder uitgaven via Jongbloed op de markt komen.

Vorig jaar ontstond er opschudding toen bleek dat Royal Jongbloed de zogenoemde Groene Bijbel niet op gerecycled papier had gedrukt, zoals afgesproken. De relatie met het NBG kreeg toen een knauw. Het vertrouwen had bij het NBG een schok opgelopen, zei Buitenwerf toen. Hoewel beide partijen tegen het einde van het jaar afspraken dat de samenwerking de komende jaren zou voortduren, is er nu volgens het NBG een nieuwe visie ontstaan. Daarbij zou het tumult rond de Groene Bijbel wel hebben meegespeeld, maar niet de belangrijkste reden voor de breuk zijn.