Visveiling Urk: 70.000 euro voor Mercy Ships

0
104
De veiling van het eerste kistje Mei-schol op de Visveiling Urk heeft 70.000 euro voor Mercy Ships opgebracht. Met dit mooie bedrag kan Mercy Ships minstens 280 kinderen helpen met een oogoperatie.  

Veel ondernemers van Urk en buiten deze vissersplaats hebben diep in de buidel getast om de veiling tot een succes te maken. Uiteindelijk gaven de bedrijven Dayseaday en Korf Vis BV de klap op de bekende vuurpijl. CEO’s Jelle van Veen en Jan Korf gingen met het eerste kistje schol naar huis. Daarna overhandigde de voorzitter van de Stichting Visserijdagen Urk, Klaas-Jelle Koffeman, de cheque met het eindbedrag aan Marianne Huurman, interim-directeur van Mercy Ships.

Uniek concept
De veiling was tot het laatste moment spannend, want wie zou met het eerste kistje naar huis gaan? Een ding stond echter voor de ondernemers van Urk vast: hij moest op Urk blijven. Dat is gelukt met het laatste bod van de netgenoemde visbedrijven. Andries Knevel stond de veilingmeester met verve bij. Hij deed een inspirerende duit in het zakje, door de aanwezige ondernemers te enthousiasmeren. ‘Ik was diep, diep onder de indruk toen ik eens aan boord was van de Africa Mercy. Ongeveer 450 vrijwilligers zijn met enorm veel passie elke dag druk in de weer om de allerarmsten te helpen met gratis medische zorg. Wat een uniek concept! Dan komt dit ziekenhuisschip een Afrikaanse haven binnenvaren voor duizenden mensen die niet naar een dokter of ziekenhuis kunnen. Dat is toch geweldig! Met jullie bod krijgen honderden kinderen weer het licht in hun ogen, dus bieden maar!’

Op de koffie
Tijdens de veiling deed SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer ook een duit in het veilingzakje door spontaan een rondleiding door de Tweede Kamer aan te bieden. Ook werd er een koffiegesprek met fractieleider Kees van der Staaij weggegeven. Andries Knevel bood aan om zelf op de koffie te komen bij een ondernemer als een bepaald bedrag behaald zou worden.

Cornelis Zeemanschool
Heel mooi was tevens de inbreng van de Cornelis Zeemanschool. Kinderen van groep 7 zongen het Urker volkslied voor het publiek en overhandigden Marianne Huurman een cheque van maar liefst 250 euro. Zij kregen net daarvoor een rondleiding op de Visveiling, in het kader van hun themaweek over Urk. De cheque werd ingezet als een mooi bod op de veiling.

Heel waardevol
Marianne Huurman: ‘We zijn ontzettend blij met de inzet van de Stichting Visserijdagen Urk voor Mercy Ships, voor de ondernemers die op de veiling hebben geboden en de bijdrage van de Cornelis Zeemanschool. Met het prachtige bedrag van 70.000 euro kunnen we honderden patiëntjes op de Africa Mercy helpen. Heel waardevol!’