Fotobijbel spreekt lezers aan op gevoel

0
115
Royal Jongbloed brengt deze week de Fotobijbel uit, waarin foto’s zijn opgenomen van meer dan zestig professionele en amateurfotografen. De foto’s zijn meer dan een illustratie van een bepaalde bijbeltekst. Het gaat om het stimuleren van meditatie op de bijbeltekst.

“Deze Fotobijbel wil iets anders zijn dan een prentenboek”, aldus Klaas van der Kamp, uitgever van de speciale editie. “Bij de selectie is daarom niet alleen gelet op schoonheid. We hebben een selectie gemaakt die door alle bijbelboeken heen loopt. De beelden roepen soms tegenstrijdige gevoelens op en je beseft de rijkdom en variatie van de bijbelse traditie.”

Beleving
Er zijn talloze voorbeelden van foto’s die gericht zijn op beleving. Een foto die een oogst met een dorsmachine in beeld brengt, verduidelijkt een gelijkenis over het binnenhalen van de oogst. En een foto met dieren sluit aan bij een tekst over het vredeoffer, waardoor je je realiseert hoezeer offers vroeger ingrepen in het alledaagse leven.

Fotowedstrijd
Royal Jongbloed riep mensen in Nederland op om zelf foto’s in te sturen en aan te geven bij welke bijbelpassages ze aansluiten. Dat leverde meer dan duizend ingezonden foto’s op. De meeste sloten aan bij Psalmen en evangeliën. Maar uiteindelijk heeft de redactie een selectie gemaakt die alle bijbelboeken omvat. De uitgave werd gepresenteerd op donderdag 26 april in Heerenveen. Daarbij werden drie fotografen in het zonnetje gezet, omdat hun foto naar het idee van de jury tot de beste inzendingen behoorde.

Roodletterbijbel
Als bijbelvertaling heeft Royal Jongbloed gekozen voor Het Boek, de enige Bijbel die wordt uitgebracht in roodlettereditie. De lezer vindt daarin directe uitspraken van God in rood gekleurde letters gedrukt. De teksten helpen de lezer om een toegangsdeur te vinden om het geheel van een bijbelstuk beter te begrijpen.

Meer informatie, achtergronden en uitleg is te vinden via www.royaljongbloed.nl/roodletterbijbel

Roodletter Fotobijbel
gebonden, ca. 2.000 blz.
full colour katernen
ISBN 9789065394422
€29,50
Royal Jongbloed 2018