Joods historicus over Jeruzalem

0
110
Jeruzalem is van oorsprong geen Israëlitische, maar een Kanaänitische stad. Toch maakt de Israëlitische koning David het rond 1000 v. Chr. tot zijn residentiestad. Kort daarna maakte hij het ook tot de centrale plaats van de Israëlitische godsdienst. Dit laatste is zo gebleven, met één korte onderbreking (605-535 v. Chr.), totdat de Romeinen de stad en de Tempel vernietigden in 70 n. Chr. Vanaf dat moment verloor de stad die centrale plaats in de godsdienst. Dat is nog steeds zo. Ondanks dat sinds 1948 Jeruzalem weer de hoofdstad van de Staat Israël is waaruit het Land geregeerd wordt. De BBC heeft een DVD gemaakt waarin de historicus Simon Sebag Montefiore een overzicht toont van de lange geschiedenis van deze stad. Het is een introductie en beknopte samenvatting van zijn bekende en indrukwekkende bestseller ‘Jerusalem – the biography’.

Door Marco van Putten
Klik hier om deze dvd online te bestellen!

Beknopt overzicht van rijke geschiedenis
Jeruzalems ruim 5000 jarige geschiedenis wordt in een hoog tempo in 3 afleveringen van c.50 minuten doorgenomen. In aflevering 1 wordt de periode 3800 v. Chr. – 600 n. Chr. behandeld. In aflevering 2 600 –1300 n. Chr. en in de laatste aflevering van 1300 – heden. Toch wordt er bijzonder veel interessante details genoemd naast de belangrijkste momenten. Het is dus rijk aan (bijzondere) informatie en ook worden heel speciale plekken in de oude stad van Jeruzalem getoond.

Hedendaagse oude stad centraal
Het decor voor de presentatie van deze serie is hoofdzakelijk de oude stad van Jeruzalem. Simon wandelt door de typische straten en brengt zijn verhaal op bijzondere locaties. Zelfs op plaatsen waar toeristen niet of nauwelijks (mogen) komen. Zo worden de oude verhalen in het hedendaagse verteld.

Evaluatie
In deze heel interessante en professionele Tv-documentaire treedt Simon Sebag Montefiore op als historicus. Voor hem is de Bijbel, ondanks dat hij zelf Joods is, een problematisch en complex boek, waarin volgens hem mythes, legendes, poëzie en mysteriën staan, maar ook enige geschiedenis. Er komen geleerden aan het woord, zoals Finkelstein, die heel kritisch staan tegenover de waarheidsgehalte van de Bijbel. Hedendaagse bezitclaims op het Land zouden volgens hen niet op geschiedenis of godsdienst gebaseerd kunnen worden. De bekende BBC-doctrine, die ook naar voren komt in de ondertitel ‘a holy city’.

Opvallend is dat uitgebreid wordt ingegaan op Mohammed, maar minder op de Here Jezus. Vreemd, want de Tempelstad heeft heel diepe geestelijke Joods-christelijke wortels. Dit in tegenstelling tot de Islam. Het is jammer dat zulke kansen worden gemist. Net zoals de weinige informatie die wordt gegeven over de plekken waar de opnames in de oude stad zijn opgenomen. Ook is er heel weinig aandacht voor het geestelijke aspect van de stad die daardoor verborgen blijft. Zo wordt vrijwel niets verteld over de Tempeldienst. Het blijft bij een geschiedenisles waardoor Jeruzalem slecht als relikwie en een lege huls overkomt. Desondanks toont deze bijzondere serie dat nog veel te leren valt over Jeruzalems bewogen geschiedenis.

Jerusalem
The making of a holy city
2012, BBC
Distributie: Evangelische Omroep
173 min
€16,95
ISBN: 8717344755153