Krachten die sterker zijn

0
48
Het welvarende Westen komt met een prijskaartje. Heel wat jongeren hebben ervaren dat de kracht van het kwaad er navenant welvarend is. Bendeleven en druggebruik leiden van kwaad to erger. De Hart van Pasen film Victorie is de verfilming van het waargebeurde verhaal van Victor Torres die dit in New York overkwam. Hoe is het verfilmd?

Door Marco van Putten

Victors opgang
De familie Torres verhuist in 1961 vanuit Puerto Rico naar de Verenigde Staten in de hoop op een beter leven. In deze film worden de jaren ’60 weer helemaal teruggehaald, waaronder veel muziek uit die tijd. Hun oudste zoon Victor raakt in hun woonwijk Brownville in Brooklyn (NY) snel betrokken bij het bendeleven. The Roman Lords. Het bendeleven begint met baldadige overvallen op cafés van andere bendes. Maar van kattenkwaad komt het al snel serieuzere problemen. In het metaalbedrijf maken ze zelfgemaakte pistolen. Ook verhandelen en gebruiken ze de harddrugs. Victor moet dat ook eens proberen. Als hij tenminste echt bij de bende wil horen. Ondertussen, thuis, blijkt zijn vader werkeloos te zijn geworden. Ze dreigen de huur van hun appartement niet meer te kunnen betalen. Victor probeert bij te springen en wil meer werk gaan doen. Dat kan als drugsverkoper. Vanaf dat moment begint het geld binnen te stromen. Hij kan zijn ouders een koelkast geven en meebetalen aan de huur.

Victors neergang
Tijdens het verkopen van drug neemt Victor natuurlijk zelf ook geregeld. Zoals het gaat met druggebruik moet hij steeds meer nemen om zijn beginnende verslaving te bevredigen. Zijn ouders krijgen in de gaten dat er iets niet in de haak is. Totdat duidelijk wordt dat hij van familieleden gaat stelen. Hun zoon is drugsverslaafd. Ze laten hem opnemen in een regulier afkickcentrum. Maar iets dat gedwongen gebeurt, draagt zelden vrucht. Zeker in een wereld waar iedereen zijn eigen wil moet, wil en kan doen. In het centrum komt hij jongens tegen die hem juist de weg wijzen naar een ‘hogere’ weg. Zodra hij uit de kliniek komt gaan meteen de remmen ook goed los … Hoe kan dat goed komen?

New Life
Midden in hun wijk was in een oud café een kerk geopend door voorganger Jimmy. Die ziet hoe de wijk langzaam aan het verloederen is en probeert geregeld tussenbeiden te komen. Als Victors moeder ziet hoe het bergafwaarts gaat met haar zoon zoekt ze de voorganger op om hem steun te vragen. Maar hij kan alleen helpen als Victor dat zelf wil …

Evaluatie
Deze indrukwekkende, professionele film slaat de spijker op de kop. De verslavingsproblematiek is weer helemaal terug van weggeweest. Het toont echter dat de Here Jezus sterker is dan de krachten die sterker zijn dan mensen. Pas als mensen zich persoonlijk aan Hem overgeven kan Hij hen laten overwinnen. Ook komt de kracht van gebed naar voren. De film laat zien hoe het volbrachte werk op Golgota onverminderd betekenis kan hebben. Een aanrader.

Victorie. Hart van Pasen
2018, NEEMA
c.105 min.
€ 2,99
ISBN: 9789492189868