Kunnen dieren en Kerstmis iets gemeen hebben?

0
197
Stel dat dieren konden praten en net als mensen konden denken. Iets wat niet helemaal onmogelijk is en zelfs voorkomt in de Bijbel. Hoe zouden die dan bij de geboorte van de Here Jezus betrokken kunnen zijn? Dat is het uitgangspunt van de computergeanimeerde film ‘De Ster’. Hoe is dat gedaan?

Door Marco van Putten

Een ezel en een duif
In Nazaret moet een ezel samen met een andere ezel dagelijks graan malen bij een bakker. Graag zou hij vrij willen zijn en zich aansluiten bij de Koninklijke karavaan die hij gezien heeft. Zijn vriend Dave de duif komt hem aansporen om een ontsnappingspoging te wagen. Uiteindelijk lukt het hem op een dag…

Bij Jozef en Maria
Even tevoren is op 9 maanden voor Christus een engel aan Maria verschenen, die aanzegt dat ze zwanger zal worden van de Messias. Meteen verschijnt er een heldere ster aan de hemel. Als enkele maanden later Jozef met haar trouwt wil ze hem vertellen wat God met haar heeft gedaan. Maar ze krijgt er aanvankelijk de kans niet toe. Ook neemt ze de ezel, die was weggevlucht van de bakker, als haar huisdier aan. Ze noemt de ezel Bo‘az, maar geeft hem de nickname ‘Bo’.

Dan moeten alle Israëlieten voor de volkstelling naar de plaats van hun afkomst. Jozef en Maria trekken daarom naar de geboorteplaats van Jozef; Bethlehem in Judea. Bo, hun ezel, wordt echter thuis gelaten in Nazaret.

De wijzen uit het Oosten
Ondertussen zijn er drie wijzen uit het Oosten met wel heel aparte dromedarissen aangekomen bij de corrupte koning Herodes. Ze vertellen hem dat ze een heldere ster volgen die de geboorte van de Messias aankondigt. Ze vragen waar Hij is geboren. De drie dromedarissen zijn nogal pienter en gaan op onderzoek uit. Aanvankelijk arresteert de koning de wijzen, maar enige tijd later besluit hij om ze vrij te laten. Hij weet inmiddels al meer over de vader en de moeder. Hij stuurt zijn rechterhand met twee honden (Rufus & Thaddeus) naar Nazaret. Als deze bij het huis van Jozef en Maria aankomen besluiten Bo en Dave samen achter zijn Jozef en Maria aan te gaan om hen te waarschuwen voor het moordplan van de koning. Onderweg sluit zich een schaap genaamd Ruth zich bij hen aan.

Bijzonderheden
Onder de stemmen in de Engelse versie zijn een aantal artiesten, zoals Mariah Carey, Kris Kristofferson, Christopher Plummer en Oprah Winfrey. Deze film heeft goede muziek en liederen en ook bekende kerstliedjes. In de extra’s zijn die te beluisteren. Daar worden ook leuke kerstsuggesties gedaan.

Evaluatie
Deze grappige, leuke en spannende tekenfilm is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook vermakelijk voor volwassenen. Het traditionele Bijbelverhaal wordt grotendeels aangehouden, maar er wordt ook veel bijgefantaseerd. Sommige dingen zijn gewoon onjuist. Ze tonen hoe onhoudbaarheid de traditie is. Deze film is een aanrader.

De ster. Een verhaal over geloof en vriendschap. 2017, Sony Pictures Home Entertainment BV, Hilversum, 83 min, prijs € 9,99, ISBN: 8712609642070.