Muzikale ode aan Israëls jubileum

0
172

Voor het 70 jarige jubileum van de Staat Israël heeft Arjan Breukhoven heel toepasselijk de speciale CD ‘Songs from Israel’ gemaakt. Hij speelt de songs op blaasorgel, vleugel en orgel (Hinsz) in de Martinikerk van Bolsward. Hij bespeelt alle instrumenten zelf. Het is een opname in 24bit/96 kHz, dus in zuivere hoorkwaliteit. Maar hoe brengt Breukhoven hulde aan Israël?

Door Marco van Putten

Heel toepasselijk opent Breukhoven zijn CD met het voor Joden heel bekende en populaire ‘Adon olam’ (Heer van de Schepping). Het volgende nummer is Breukhovens arrangement van het bekende ‘Hinneh mah-tov’ (Ps 133:1) – ‘Ziet, wat goed en wat lieflijk het is als broeders ook eendrachtig samenwonen’. Moge dat een profetie zijn voor de toekomst van Israël. ‘The holy city’ is het prachtige oude opwekkingslied op piano en orgel over de eens Heilige Stad Jeruzalem. ‘Walk with me to Jerusalem’ is een rustig nummer dat aanspoort op te gaan naar de stad gelegen in de bergen van Israëls hartland. De stad van de komende Koning. In het bekende ‘Jeruzalem medley’ haalt Breukhoven alles uit de kast; orgel, piano en blaasorgel. Het nummer is wat jazzy gespeeld. Dan volgt het rustige orgelstuk ‘Chante de la ville – ‘k ben reizende naar die stad’ geschreven door Breukhoven. Het sfeervolle synagogale gebed ‘Avinu Malkeinu’ (Onze Vader, onze Koning) wordt uitgevoerd op piano’s. ‘Ik zag een nieuwe hemel’ is een fantasievol arrangement van Breukhoven op het bekende lied ‘Jeroesjalaim sjel zahav’ (Jeruzalem van goud), waarin naast orgel en piano ook weer het blaasorgel te horen is. In ‘Songs from Jerusalem’ heeft Breukhoven verschillende bekende opwekkingsliederen verwerkt tot een eigen medley gespeeld op het bijzondere orgel van Bolsward. ‘Faith of our fathers’ is een melancholisch orgelnummer begeleidt door piano. Breukhoven speelt daarna zijn ‘Romance over ‘Osseh sjalom’’, het bekende Joodse gebed. Het is passend dat Breukhoven ook het ‘Thema uit Schindler’s list’ heeft opgenomen. Waarschijnlijk de mooiste filmmuziek van John Williams. Daarmee zet Arjan de Sjoa’ (Holocaust) op de kaart. Een onderwerp dat nooit vergeten mag worden als stilgestaan wordt bij Israël. Een passende keuze. In Breukhovens ‘Fantasia over Psalm 122’ op orgel staat opnieuw de gang naar Jeruzalem centraal. Het pianonummer ‘I vow to thee, my country’ dat door Breukhoven enigszins jazzy is gearrangeerd is een bekend lied van G. Holst. Het bekende Church of England lied ‘Jerusalem’ van Parry is door Breukhoven mooi gearrangeerd voor piano en orgel. Een van de mooiste nummers op deze CD. Breukhoven sluit af met ‘Fantasia over ‘Zie ons wachten aan de stromen’’. Een uitbundig stuk door hemzelf geschreven. Dit brengt de hoorder in de feeststemming passend bij het Jubileum van Israël. De reden waarom deze CD is gemaakt.

Evaluatie
Breukhoven heeft een bijzondere combinatie van Joodse en christelijke liederen bij elkaar gebracht op deze Jubileum CD waarin Jeruzalem centraal staat. Een mooie Joods-christelijke ode aan Israëls 70 jarige bestaan van Nederlandse bodem. Absoluut een aanrader.

Arjan Breukhoven, Songs from Israel
distributie: STH Records
2018
c.70 min
CD 1418042
€ 14,90
8716114180423