Zendingswerk in Korea in beeld gebracht

0
196
De Bijbel brengen naar plaatsen waar dat ontbreekt is wat veel zendelingen aanspoort. Maar sommigen willen, aangezet door Gods Geest, daar gaan waar de toegang voor Gods woord gesloten is. Zo iemand was Robert Jermain Thomas uit Wales. Hij was een van de eerste zendelingen naar Korea. Een tekenfilm over zijn zendingswerk laat dit zien. Hoe is dat gedaan?

Door Marco van Putten
Klik hier om deze DVD te bestellen!

Onbekend zendingswerk
Soms is zendingswerk veel minder bekend dan ander. Dat geldt zeker voor het zendingswerk naar Korea. Hoe succesvol dit zendingswerk echter uiteindelijk is geworden blijkt uit het enorm aantal christenen in Zuid-Korea. Zoveel zelfs dat het tegenwoordig zendelingen uitzend naar veel andere landen.

Een jonge zendeling
De jonge Thomas, zoon van een predikant, bleek een speciale roeping voor het Verre Oosten te hebben. Na zijn studie in Engeland en kort daarop zijn huwelijk met Caroline Godfrey vertrekt hij voor de London Missionary Society naar China. Aangekomen in Sjanghai sterft enkele maanden later zijn vrouw. Thomas is helemaal van zijn stuk. Hij wil zijn zendingswerk opgeven. Hij ziet het als gefaald. Dan ontmoet hij een tweetal Chinezen die hij een Bijbel in hun taal geeft. Ze zijn hem dankbaar, maar blijken geen Chinezen. Het zijn mensen afkomstig uit het ‘Kluizenaars koninkrijk’; Korea. Ze vertellen hem dat buitenlanders er geen voet in mogen zetten en dat zendelingen worden onthoofd. Ook worden alle Bijbels die er zijn meteen afgenomen door de overheid en verbrand. Toch zijn er een klein aantal Rooms-katholieke gelovigen. Hij wil hun land graag bezoeken om er de Bijbel te verspreiden.

Taalkennis doet wonderen
Zendingswerkers zijn dat niet toevallig, maar meestal hebben ze een bijzondere gave. De gave van Thomas was talen. Al snel had hij het Chinees aangeleerd naast de talen die hij al tijdens zijn studie had geleerd (Latijn, Grieks en Frans). De twee Koreanen leren hem wat basis Koreaans en dan gaat hij met hen mee naar hun land in een vissersboot (1864). Hij keert ongedeerd terug, maar wil zo snel mogelijk weer terug. Helaas moet hij door omstandigheden twee jaar wachten, maar kan met een Amerikaans schip mee. De kapitein ervan wil een handelspost in Korea openen. Robert Jermain mag mee als tolk. Alleen als de overheid het schip ziet naderen breekt een gevecht uit…

Extra’s
Op deze Dvd staan ook nog een aantal extra’s, zoals previews op vijf andere tekenfilms en het fakkeldragerlied. Bijzonder is de documentaire van zo’n 27 minuten over het zendingswerk naar Korea en Robert Jermain Thomas (1839-1866) in het bijzonder.

Evaluatie
Dit is een spannende en leuke tekenfilm voor kinderen vanaf zes jaar, maar ook interessant voor volwassenen. Engels gesproken met Nederlandse ondertitels. Vooral het Koreaanse ventje Choe en zijn oom spelen een hoofdrol. Dat zal kinderen aanspreken. Zeer aanbevolen voor ouders en scholen voor onderwijs van kinderen over zendingswerk.

Het verhaal van Robert Jermain Thomas
De Bijbelsmokkelaar die licht bracht in Korea’s duisternis
Christian History Institute. Uit de serie ‘De fakkeldragers’
Transvision
c.34 min.
€ 5,99
ISBN: 8718868359124