Evangelische ‘meer wegen leer’

0
106
Niet iedereen in de evangelische beweging ziet meer Jezus Christus als enige weg tot behoud. Dat meldt Christian Post, die refereerde aan een preek van Michael A. Walrond jr. in diens megakerk te New York, de Corinthian Baptist Church met meer dan 10.000 leden, waarover hevige discussie ontstond. Hij zei dat vele wegen naar God leiden.

De predikant nam volgens Christian Post nadrukkelijk afstand van vroegere uitspraken in de kerk.  “Er was een tijd dat je mensen op de preekstoel kon horen die zeiden: ‘als je niet in Christus gelooft, dan ga je naar de hel’. Dat is onzin, want Jezus zelf geloofde dat niet eens. De sleutel is dat je in God gelooft, los van welke weg je naar God neemt”, zei hij. “Er zijn veel dingen in deze wereld die ons verdelen, maar we moeten op zoek gaan naar wat ons verbindt. Als God ons niet dichter bij elkaar kan brengen, dan is er iets mis. Niet met God, maar met de manier waarop we God denken te verstaan”. Er kwam luid applaus na die woorden.

Open instituut
Walrond is niet alleen voorganger van een megakerk, maar ook bestuurslid van het Chicago Theological Seminary. Ken Stone, academisch decaan van dat instituut, heeft inmiddels gezegd dat het Seminary die visie steunt. “Ik weet niet of we exact dezelfde woorden zouden gebruiken om dit te beschrijven, maar we staan hier zeker achter”. Hij voegde er aan toe dat het instituut open staat voor alle studenten, ongeacht hun geloof. “Er zijn hier zowel evangelische christenen als moslims en studenten die niet aan een of andere godsdienst verbonden zijn. Religieuze diversiteit is het keurmerk van onze school en daar zijn we trots op. We zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is voor theologische opleidingen”.

‘God geen christen’
Overigens is Michael Walrond niet de eerste prominente christelijke leider die het geloof in Christus als de basis van het christendom en enige Weg naar God ontkent. Ook leidster Shannon Johnson Kershner van de Fourth Presbyterian Church in Chicago, Illinois, (5500 leden) deed vorig jaar uitspraken in die trant. “God is geen christen”, zei ze. “Voor mij is de christelijke traditie de manier waarop ik God begrijp en waarop ik mijn relatie met de wereld en met andere mensen versta. Maar ik heb niets te zeggen over wat God al dan niet kan doen op andere manieren en in andere spirituele ervaringen”.

De meeste van de 32.000 reacties op social media op de uitspraken van Walrond waren afkeurend. Wat hij zei werd door tegenstanders als in strijd met de Bijbel beschouwd. Volgens stichter Robert E. Smith sr. van de Total Outreach for Christ Ministries is de visie van Walrond zowel goed als fout. “Hij heeft gelijk als hij stelt dat alle wegen naar God leiden, maar God is zowel liefde als een verterend vuur. Als je Hem ontmoet op de weg van Christus en Zijn liefde, dan zul je leven, maar als je Hem over een andere weg benadert, of het nu religie, filosofie, of iets anders is, dan wacht het vuur op je”.