Kerken in Engeland vervangen door ‘Pinksteren’

0
145
In de laatste zes jaar zijn 168 kerken van de Church of England, 500 van de Methodisten en honderd Rooms Katholieke kerken gesloten. Maar er gingen juist nieuwe Britse Pinkstergemeenten van start. Volgens de Britse sociologe Linda Woodhead van de Lancaster Universiteit is in haar land het christendom de laatste honderd jaar voortdurend gekrompen.

Maar voor elke Anglicaanse kerk die in de laatste zes jaar dicht ging, kwamen er meer dan drie Pinkster- of charismatische gemeenten in de plaats, analyseert het blad The Times. Die nieuwe gemeenten trekken jonge, zwarte Aziatische mensen en zijn multicultureel.

“Een eeuw geleden was Europese christendom voornamelijk blank, maar nu neemt de veelkleurigheid toe“, zegt de in Nigeria geboren pastor Israël Olofinjana in Londen. De Hillsong Kerk in Londen houdt elke zondag vier diensten, die worden bezocht door 8.000 mensen in het Dominion Theater. “Het voelt aan als Gods nachtclub, met liefdesliederen voor Jezus”, vertelde een jonge Afrikaan die een dienst had bezocht aan de krant. Christenen uit Oost-Europa, vooral uit het katholieke Polen, wonen ook de diensten bij en zijn doorgaans aanstekelijk enthousiast.

Robert Beckford, hoogleraar theologie aan de Canterbury Christ Church University spreekt over een aardverschuiving. De etnische diversiteit in het christendom is volgens hem toegenomen door immigranten uit West-Afrika, Oost-Europa en iets minder uit Latijns-Amerika. Dat moet volgens andere geleerden door de Kerk veel serieuzer worden genomen door te luisteren naar de mensen die nu in grote aantallen de diensten bezoeken en er misschien andere vormen op nahouden. Pastor Agu Irukwu van de Redeemed Christian Church of God is blij met de ‘pinkstergroei’. Hij is optimistisch over de terugkeer van de natie tot God, zegt hij.