Kerken verbannen uit wijngebied VS

0
126
De groeiende kerk Calvary Chapel Bible Fellowship heeft bij het federale gerechtshof van de VS een klacht ingediend tegen de provincie Riverside in Californië, omdat die haar verbiedt uit te breiden. De kerk ligt in een omvangrijk wijngebied. Calvary Wine Country, zoals de kerk in de wandeling wordt genoemd, opende haar deuren in 1996, maar kort daarna werd kerken verboden zich in het gebeid te vestigen. Daardoor is de uitbreiding van haar complex – op eigen grond – nu volgens deskundigen minstens onzeker. De kerk is overigens de enige in het wijngebied. Intussen staat de provincie wel wijngaarden, hotels, restaurants en andere toeristische trekpleisters toe.

Pastor Clark Van Wick noemt de gang van zaken tragisch. Hij vindt dat godsdienstvrijheid ‘on-Amerikaans’ wordt beknot. Advocaat Robert Tyler meent dat volgens de Amerikaanse wetgeving districtsautoriteiten religieuze partijen op dezelfde manier als seculiere moeten behandelen. Volgens hem heeft de geloofsgemeenschap zich altijd als een goede buur opgesteld, bereid tot samenwerking met de provincie en voor duizenden mensen in dat gebied een plek voor aanbidding biedend.
Tegen uitbreiding van het kerkcomplex voert onder meer de organisatie ‘Bescherm de Wijn Provincie’ een juridische strijd. Calvary Wine Country moet om op eigen grond te mogen uitbreiden de strijd voeren tegen een naburige wijnhandelaar en andere wijnhuizen met politieke invloed, zegt de advocaat. Hij vindt het ironisch dat de geestelijke Junipero Sera, vader van de Californische wijnen genoemd, in dat land voor zover bekend de eerste wijngaard opende. Ook steunden wijngaanden vele jaren de Californische zending. “Maar vandaag de dag heeft de provincie besloten dat een kerk niet langer met wijngaarden is te verenigen, zodat alle religieuze gemeenschappen uit het Temecula gebied moeten worden verbannen.”