Monument 10 Geboden moet weg

0
125
Een monument met de tien geboden moet verdwijnen van grond die eigendom is van de lokale overheid van Oklahoma City, de hoofdstad van de staat Oklahoma. Dat heeft het hooggerechtshof van Oklahoma dinsdag bepaald. Volgens het hof is het monument in strijd met de grondwet van de staat, waarin staat dat eigendommen van de overheid niet mogen worden gebruikt voor religieuze doeleinden.

Het 1.80 meter hoge stenen monument is betaald met private gelden en in 2012 geplaatst met toestemming van de lokale overheid. Maar tegenstanders beweerden dat het in strijd was met de grondwet van de VS en de plaatselijke regelgeving. Eerder sprak de rechter uit dat het monument in strijd was met de bepaling in de grondwet van de staat, dat geen publiek geld of bezit, direct of indirect, kan worden gebruikt voor het steunen van enige kerk of religieus systeem. Volgens de rechtbank hebben de tien geboden een godsdienstig karakter en zijn zij integraal onderdeel van het Joodse en Christelijke geloof.

Wetgevers voerden daar weer tegen aan dat het monument geen religieus doel diende, maar bedoeld was om een historische gebeurtenis te markeren. Andere bewegingen, zoals die van Satanisten en de ‘Kerk van het vliegende spaghetti monster’, zagen daarin een open deur om vergunning te vragen zelf monumenten op te richten op overheidsgrond, naar hun zeggen uit historische overwegingen.

De Republikeinse gouverneur Mary Fallin, die het monument ondersteunde, is teleurgesteld over de uitspraak van het hooggerechtshof. Hij zegt met de procureur-generaal naar andere wettelijke opties te gaan kijken.