Turkse christenen voelen zich sterker na vrijlating Brunson

0
142
Een bestuurslid van de Verenigde Protestantse Kerken in Turkije verklaarde twee dagen geleden dat de Turkse kerk sterker is geworden door de traumatische gebeurtenissen rond pastor Andrew Brunson. Brunson werd op 12 oktober vrijgelaten.

Bestuurslid Soner Tufan was bij Andrew Brunson op de dag van zijn vrijlating. “Het voelt sterker”, zegt hij en vervolgt: “Voor christenen is lijden een eer”. Volgens hem verwachtten velen dat de Turkse Protestantse kerk, ongeveer 7.000 leden en vooral ex-moslims, zwakker zou worden. “Het is merkwaardig dat dat niet het geval is. De verbondenheid van de christenen met de kerk is sterker geworden. Ze omarmen nog sterker hun geloof.”

Tufan gaat elke zondag voor in de Kurtulus (Redding) kerk in Ankara. Tufan: “Ik kom al dertig jaar in deze kerk en door de gevangenschap en vrijlating van Brunson komen nu drie keer zoveel mensen naar de kerk. De kerk zit bomvol en mensen staan zelfs buiten mee te luisteren.”

Volgens hem is deze trend niet alleen zichtbaar bij de protestanten maar ook bij de orthodoxen en katholieken. “Verschillende kerken groeien naar elkaar toe en ze leven met ons mee”. Brunsons kerk in Izmir was vooral geschokt. Maar snel kwamen mensen in grote getalen naar de kerk en ook spraken ze hun solidariteit uit. Meteen na Brunsons vrijlating kocht de gemeente het gebouw waar de kerk samenkomt. Tufan: “Dit is van grote betekenis!”

Turkse media beschuldigden Brunson van samenzwering en dat verwarde de christenen. Sommigen vroegen zich af of de pastor toch een spion was. De protestantse gemeenschap blijft niet angstig achter. Tufan noemt dat de vervolging van Brunson niet de eerste en ook niet de laatste beproeving voor hen is.

Tufan: “Elke niet Soennitische beweging wordt door de overheid in de gaten gehouden. Volgens mij worden protestanten niet als een bedreiging gezien, maar dat kan zo veranderen. Het kan zo gebeuren dat er wordt besloten om de kerk te verbannen.”

Bron: WWM, al-Monitor