Veel kerkgangers VS horen politieke preken

0
80
In de aanloop naar de presidentiële verkiezingen in de VS horen de meeste kerkgangers via de kansel over politieke voorkeuren. Dat meldt het Pew onderzoek centrum. Bijna twee-derde (64%) van de deelnemers aan de peilingen, waarvan de resultaten maandag openbaar werden gemaakt, zegt dat hun pastor dit voorjaar en in de zomer heeft gesproken over minstens een politiek of sociaal thema.
 
Veertien procent gaf aan dat de voorganger zelfs een van de kandidaten voor het presidentschap specifiek heeft genoemd. Onder meer ging het daarbij over behoud van belastingvoordelen voor kerken, waarvoor Donald Trump en de Republikeinse partij zich sterk zeggen te maken.

Hete hangijzers zijn onder meer godsdienstvrijheid en homoseksualiteit. Veertig procent zegt daar de laatste tijd in de diensten wel iets over te hebben gehoord. Andere thema’s zijn abortus (29%) en immigratie (27%). Minder frequent werd gesproken over het milieu (22%) en economie (18%).

Boodschappen over godsdienstvrijheid en abortus zijn traditioneel gemeengoed bij godsdienstige conservatieven, zegt Pew. Zo’n 32% zei van voorgangers te hebben gehoord dat de vrijheid van godsdienst onder vuur ligt en 22% hoorde preken tegen abortus. Preken over immigratie en milieu lijken bij de politieke en religieuze ‘progressieven’ te behoren: 19% kreeg te horen dat immigranten welkom zijn en 16% dat het milieu moet worden beschermd.

Op de kansels bleek men verdeeld over homoseksualiteit: 20% kreeg kritiek daarop te horen, terwijl 12% werd gestuurd in de richting van het accepteren van homo’s, lesbiennes en transgenders. 7% zei beide standpunten te hebben gehoord.

Relatief weinig kerkgangers hoorden voor (9%) of tegen (11%) een kandidaat preken, meldt Pew. Ondanks het omarmen van Trump door veel evangelische leiders, hoorden meer kerkgangers tegen hem (7%) dan tegen Clinton (4%) spreken. Het onderzoek werd gehouden onder 4602 volgens Pew representatieve volwassenen.