Chinese pastor gemarteld in cel

0
96
Het is niet te geloven dat de Chinese pastor Zhang Shaojie na talloze martelingen in de gevangenis te hebben doorstaan nog in leven is. Dat zegt zowel zijn familie als de voor mensenrechten strijdende organisatie China Aid. Zhang Shaojie van de Nanle Country Christian Church in de provincie Henan zit een straf van twaalf jaar uit, die hem in 2014 werd opgelegd.

Zijn dochter, Esther Zhang Huixin, vertelde China Aid dat haar vader geestelijk en lichamelijk lijdt als gevolg van een uiterst mager voedselrantsoen en weinig slaap. “Zij martelen mijn vader wreed”, zegt Esther Zhang Huixin, die in de VS woont. “Hij kan de zon overdag niet zien en is 24 uur wakker gehouden. De gevangenis geeft hem slechts één gestoomd broodje per dag en wil hem uithongeren. Volgens mensen die vrij kwamen uit de gevangenis leeft hij nauwelijks nog.”

Advocaten
Volgens zijn zuster Zhang Cuijuan, die hem onlangs bezocht, was hij in een slechte conditie. “Hij was er geestelijk slecht aan toe en zijn ogen brandden door een slaaptekort. Hij zei dat slapen hem is verboden tijdens streng toezicht. Hij was depressief en ik kon hem niet helpen. Een bewaker hield de telefoon vast tijdens heel het gesprek met hem en ons was verboden over zijn zaak te spreken.”

Pastor Zhang Shaojie kreeg twaalf jaar celstraf en een boete van $ 15.000 wegens fraude en het verzamelen van een menigte en daarmee verstoring van de openbare orde. Maar volgens vrienden gaat het gewoon om zijn christelijke activiteiten en werken voor mensenrechten in het land waar communistische autoriteiten vrezen voor hun één partij staat. Hij werd, zonder enige documentatie, in november 2013 samen met twintig andere leden van zijn kerk gearresteerd. Zijn geloofsgemeenschap behoort overigens tot de door de staat toegestane Drie Zelf Patriottische Beweging. Christenen en advocaten die de familie van Zhang Shaojie bezochten werden geslagen, lastig gevallen en gearresteerd. Toen de zaak bijna voorkwam werden zijn advocaten gearresteerd.